Presedintele american, republicanul George W. Bush, si contracandidatul sau democrat la Casa Alba, John Kerry, au fost ieri in pericol de a-si pierde vocea, in ultima zi a campaniei electorale, de care au profitat din plin.

Intr-o incercare de a stoarce si ultima picatura de avantaj, Bush a efectuat ieri un tur de forta cu sapte opriri, in sase state. Kerry nu s-a lasat mai prejos, iar escapada sa l-a adus la numai cativa kilometri distanta de liderul republican, in Milwaukee.

Ambii candidati au desfasurat o armata de observatori si juristi pe intreg teritoriul tarii, pregatiti sa plonjeze in tribunale la primul semn de nereguli ce s-ar putea inregistra la urne, mai ales in cazul unui rezultat strans.

"Ma astept ca rezultatul alegerilor sa se decida marti. Avand in vedere ce s-a intamplat acum patru ani, as fi iresponsabil daca nu m-as pregati sa apar dreptul de vot al tuturor cetatenilor", a lansat Kerry intr-un interviu acordat Associated Press.

Pe de alta parte, democratul a anticipat o prezenta-record la votul de azi, estimand ca "americanii sunt decisi sa nu permita repetarea fiascoului din 2000".

Bush a castigat prezidentialele din 2000, dupa ce Curtea Suprema a decis oprirea renumararii voturilor in Florida.

La randul sau, Bush a subliniat necesitatea ca invingatorul sa obtina un scor clar, mai ales dupa campania extrem de stransa.

Egalitate

Ultimele sondaje de opinie realizate pe teritoriul Statelor Unite au continuat sa prezica o cursa extrem de stransa. Specialistii estimeaza ca nici unul dintre candidati nu poate fi sigur pe victorie. Candidatii se afla la egalitate in cele patru state-cheie, releva un sondaj USA Today/CNN/Gallup, realizat pe un esantion de 1.300 de persoane cu drept de vot din fiecare stat