Dupa numeroase avertismente, aviatia americana a declansat ofensiva decisiva asupra bastionului rebel irakian Fallujah. Asaltul este sustinut deschis de primul-ministru Iyad Allawi.

Dupa ce, in noaptea de vineri spre sambata, o coloana de vehicule blindate a atacat obiective situate la periferia orasului, de sambata seara pana duminica in zori Fallujah a fost tinta a sapte atacuri cu artileria grea, tintind inclusiv piata centrala. Fortele americane au lansat asupra orasului bombe cu greutatea de peste 100 de tone.

Mai multi irakieni si cel putin un militar american si-au pierdut viata in aceste atacuri de noapte. Orasul era in buna masura pustiu, fiindca de doua zile militarii americani au arunce asupra orasului fluturasi prin care sfatuiau femeile si copiii sa plece si, potrivit ziarului "Bild", peste 200.000 de persoane au urmat acest sfat.

Unul dintre spitalele din Fallujah, administrat de o organizatie islamica de caritate, a fost complet distrus in urma unui raid aerian american. Martori oculari citati de BBC au relatat ca, in urma atacului, nu au fost inregistrate victime, dar cladirea spitalului de urgenta Nazzal a fost distrusa, cu exceptia fatadei.

Si la Samarra, in nordul tarii, week-endul a fost sangeros, cu cel putin 30 de victime in atacuri cu masini-capcana. In provincia centrala al-Anbar, 21 de politisti irakieni au fost ucisi cu sange rece de persoane inarmate, care au luat cu asalt ieri in zori doua posturi de politie din orasele Haditha si Haqlaniya.

Politistii au fost gasiti in birouri cu mainile legate la spate, iar atacatorii au plecat cu toate armele gasite in sectia de politie si cu aproximativ 15 masini. Provincia al-Anbar este aceeasi unde, in urma cu aproximativ doua saptamani, 19 politisti au fost ucisi intr-un atentat cu masina-capcana impotriva unei academii de politie.

Premierul irakian, Iyad Allawi a decretat starea de urgenta, pentru o perioada de 60 de zile, pe intreg teritoriul irakian, cu exceptia Kurdistanului, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului de la Bagdad.

Ofiter ciuruit

Un fost responsabil al serviciilor de contrainformatii ale lui Saddam a fost ucis la Baquba. Ofiterul Abdel Sattar al Louhaybi a fost oprit de persoane necunoscute in plin centrul orasului, silit sa coboare din masina si ciuruit, dupa care asasinii i-au incendiat masina. Trupul sau a fost abandonat la marginea drumului.

Potrivit Agentiei France Presse, fiul ofiterului, care se gasea cu el in masina, a scapat nevatamat.