Parchetul National Anticoruptie a depasit orice limita. In loc sa se ocupe de adevaratii rechini ancheteaza, prin metode de trista amintire, opt oameni intr-un caz in care se banuieste ca un vames ar fi luat mita doua scutere chinezesti pentru copii in valoare, amandoua, de 600 euro.

Cele intamplate sunt incredibile. Firma ATR Services SRL, cu 120 de angajati, se ocupa de comisionare vamala si depozitare si are ca punct de lucru Vama Targuri si Expozitii. Recent, un importator a facut vama pentru 66 de miniscutere chinezesti pe care le-a depozitat apoi la ATR Services. Unul dintre vamesi i-a cerut unui angajat al firmei sa-i aduca doua miniscutere.

Acesta le-a luat din depozit, cu chitanta si factura si le-a dus vamesului.

Vineri, la ora 17.00, la punctul de lucru al ATR Services, a navalit PNA cu 40 de insi. Pana la ora 20.00 au arestat 8 angajati ai firmei, printre care femeia de serviciu si un sofer. Toti au fost dusi la sediul din Stirbei Voda si anchetati, in cazul mitei cu miniscutere.

De fapt, li s-a cerut sa dea declaratii false, in sensul ca unul dintre angajatii firmei a intermediat mita intre importator si vames. I-au amenintat pe cei opt ca daca nu vor da declaratiile ii transforma din martori-denuntatori in inculpati si ca ii vor retine. De-abia la ora 24.00 avocatii firmei au fost primiti, iar, la ora 2,00, angajatii ART Services au fost lasati sa plece acasa.

De frica, acestia acceptasera sa dea declaratii dupa dictare. Printre cei opt s-a aflat si sotia directorului comercial, care este insarcinata in luna a 4-a si care avea certificatul medical la ea. Dar nu a contat pentru procurorii Cerbu, Tarnacop si Serban. Femeia gravida a fost tinuta 7 ore fara apa si amenintata ca va naste copilul in inchisoare.

Burdusiti in masina

A doua zi, cinci dintre cei opt angajati anchetati abuziv la PNA au depus plangeri la Parchetul General. De asemenea, au mers la Tribunalul Bucuresti pentru a inregistra plangerile si, bineinteles, retractarea declaratiilor luate sub amenintare. Numai ca la TB s-au intalnit cu procurori de la PNA.

Imediat, doi dintre angajati au fost ridicati de pe holurile TB si, in ghionturi, sub privirile avocatilor, au fost dusi in masina PNA. Aici li s-a mai aplicat inca o burduseala. La sediul din Stirbei Voda, din nou s-au facut presiuni asupra lor, sa dea declaratiile dupa dictarea procurorilor. De data aceasta, cei doi angajati au rezistat si au refuzat.

Li s-a adus la cunostinta ca incadrarea le-a fost schimbata: din martori-autodenuntatori devenisera complici la luare si dare de mita. Urmeaza sa fie arestati.

Conducerea firmei ATR Services a declarat, vizavi de cele intamplate, ca nu doreste sa-si acopere angajatii si ca doreste pedepsirea celor vinovati. Modul in care a procedat insa PNA este incalificabil, mai ales in cazul femeii insarcinate. Avocatii firmei au invocat Codul Penal, art.

342: "(2) Intrebuintarea de promisiuni, amenintari sau violente impotriva unei persoane aflate in curs de urmarire penala ori de judecata, pentru obtinerea de declaratii, se pedepseste cu inchisoare stricta de la 2 la 7 ani. (3) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si intrebuintarea de promisiuni, amenintari sau violente fata de un martor, expert sau interpret".