Primul ministru irakian, Iyad Allawi, a dat, ieri, semnalul inceperii asaltului asupra orasului Falluja, bastionul rebelilor sunniti din Irak, transmite AFP.

"Dau autoritate Fortei multinationale si cer fortelor irakiene sa i se alature. Suntem hotarati sa curatam Falluja de teroristi", a spus Allawi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bagdad.

Pe teren, in noaptea duminica spre luni, artileria si avioane militare americane au bombardat mai multe locatii din Falluja, banuite a fi ascunzatori ale teroristilor. Iar la primele ore ale diminetii de ieri, aproximativ 20 de mii de soldati americani si irakieni asteptau ordinul de a lua cu asalt bastionul rebel.

Prima operatiune a fost de a "curata" de teroristi principalul spital al orasului. Dupa securizarea zonei de catre militarii SUA, cateva sute de soldati irakieni au intrat in fiecare salon al unitatii sanitare, au arestat circa 50 de barbati si au confiscat o multime de arme si munitii.

In acelasi timp, soldatii americani au cucerit doua poduri importante peste fluviul Eufrat si au incercuit total Falluja, interzicand tuturor barbatilor cu varste cuprinse intre 15 si 50 de ani sa intre sau sa iasa din oras.

Asaltul americano-irakian a continuat, apoi, in cartierul Jolan din Falluja, unde se presupune ca se afla centrul operational al rebelilor. Schimburi de focuri violente intre insurgenti si "aliati" au inceput sa rasune la fiecare colt de strada, iar martori oculari au declarat ca s-au inregistrat mai multe deflagratii.

La inchiderea editiei, luptele de la Falluja erau in plina desfasurare, iar informatiile in ceea ce priveste pierderile inregistrate erau contradictorii, cele doua tabere fiind si in razboi psihologic si mediatic.