Sustinatorii lui Viktor Iuscenko, candidatul Opozitiei la alegerile prezidentiale din Ucraina, au declansat greva generala nationala, cerand anularea alegerilor din 21 noiembrie, pe care considera ca puterea de la Kiev le-a fraudat.

Prim-ministrul Viktor Ianukovici, declarat castigator de catre Comisia Electorala Centrala, le-a cerut contracandidatului sau si sustinatorilor acestuia sa se intalneasca cu echipa sa pentru a discuta, insa a fost refuzat. Premierul si aliatii sai au refuzat sa numere din nou voturile si sa investigheze frauda, inainte sa anunte rezultatele finale.

Ei ignora unul dintre drepturile de baza ale omului, dreptul la vot, a declarat Iuscenko.

Pentru a patra zi consecutiv, peste 300.000 de ucraineni s-au adunat in Piata Independentei din Kiev, intr-una din numeroasele demonstratii organizate pe intreg teritoriul tarii. Profesorii si studentii de la mai multe universitati sunt in greva de cateva zile, solidarizandu-se cu Opozitia, pentru a protesta fata de victoria premierului Viktor Ianukovici.

Si profesorii din orasul Lvov, bastion nationalist situat in vestul Ucrainei, au declansat, joi, o greva pe termen nelimitat, in semn de protest fata de rezultatele controversatului scrutin prezidential, a anuntat Kostantin Lazurko, presedintele Consiliului local al educatiei, informeaza AFP.

Rusii cer protejarea Consulatului din Lvov

In aceste conditii, Ministerul rus de Externe a solicitat autoritatilor din Lvov sa adopte masuri de siguranta, in legatura cu Consulatul Rusiei aflat in aceasta localitate, pe fondul a ceea ce a descris drept "un miting antirusesc", care ar avea loc in fata acestei cladiri.

Mai mult, potrivit unor relatari sosite de la Lvov, multi dintre politisti poarta insigne portocalii, in semn de sprijin acordat Opozitiei.

De asemenea, mai multe companii din Ucraina au fost inchise, printre care fabrica de dulciuri Karl Marx, compania de asigurari KievEnergoPolis, fabrica de detergent Shovkovy Kombinat si ziarul saptamanal Delovaya Stolitsa. In plus, demonstrantii au ocupat doua sedii ale administratiei din Kiev.

"Situatia din Ucraina este pe punctul de a exploda. De cateva zile, sute de mii de ucraineni se afla in strada sustinandu-l pe liderul Opozitiei."

Powell: «Nu putem accepta rezultatul»

Comunitatea internationala s-a aratat indignata de modul cum s-au desfasurat alegerile in Ucraina. "Nu putem accepta acest rezultat ca fiind legitim, pentru ca nu s-au intrunit standardele internationale", a declarat seful Departamentului de Stat al SUA, Colin Powell, adaugand ca a avertizat guvernul ucrainean sa nu foloseasca violenta impotriva demonstrantilor.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a afirmat ca "este datoria noastra sa spunem tare si clar ca nu suntem satisfacuti de desfasurarea scrutinului in Ucraina". Cu toate acestea, presedintele in exercitiu Leonid Kucima a tinut sa precizeze ca "autoritatile tin situatia sub control si nu vor ceda in fata presiunilor, fie ele externe sau interne".

Pe de alta parte, presedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat din nou, joi, pe premierul ucrainean Viktor Ianukovici, pentru castigarea alegerilor prezidentiale, declarand ca poporul ucrainean a ales calea stabilitatii, se arata intr-un comunicat al Kremlinului.