articol preluat din Cotidianul

Ministrul si vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu, prieten al premierului, a declarat ieri ca-si va da demisia din partid daca Ion Iliescu va fi reales in fruntea formatiunii, invocind gestul presedintelui de a-l gratia pe Miron Cozma.

La aceeasi ora, purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean, declara public ca partidul se delimiteaza de gestul lui Ion Iliescu. Dar nu toti liderii partidului sint de acord cu el.

Iliescu si Nastase s-au certat la Bruxelles

Vechile tensiuni dintre liderii PSD, frinate din interesul reciproc de a ramine la guvernare, au explodat ieri pe fundalul scandalului „Cozma“.

Potrivit unor ministri PSD, ieri dimineata, la Bruxelles, Adrian Nastase si Ion Iliescu au avut o discutie extrem de dura, in cadrul careia premierul i-a reprosat sefului statului ca nu l-a sustinut suficient in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, ca a dorit sa aduca PSD in opozitie, ca singurul lui interes este sa preia sefia PSD si, mai ales, ca a lovit partidul prin gratierea lui

Cozma, deoarece UDMR si PUR ar putea parasi coalitia planificata de conducerea din Baneasa.

Primele efecte: purtatorul de cuvint al Presedintiei declara ca Iliescu revoca gratierea, purtatorul de cuvint al PSD se delimiteaza, in numele partidului, de acelasi Iliescu, iar Adrian Nastase trimite un e-mail in care precizeaza: „Motivele pentru alcatuirea listei de gratieri ii apartin in intregime si in exclusivitate presedintelui Ion Iliescu“.

La prinz, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, prieten declarat al lui Adrian Nastase, s-a alaturat criticilor: „Daca PSD va primi in fruntea sa oameni politici de genul lui Ion Iliescu, plec din acest partid“.

Un alt ministru, Serban Nicolae, este sigur ca Ion Iliescu va redeveni presedintele partidului la inceputul anului 2005: „Daca unii pleaca, nu au decit, e optiunea lor. Il sustin pe Iliescu la functia de presedinte al PSD, el este cel mai indicat om pentru sefia partidului si, credeti-ma, foarte multi cred asta, chiar daca le e teama sa recunoasca acum“.

„Eu sint mut, nu ma mai chinuiti“

Victor Ponta, lider al tinerilor din partid, s-a detasat, surprinzator, de Adrian Nastase: „Noi, tinerii, nu vrem sa plecam din PSD atit timp cit sintem respectati. Cu Ion Iliescu, avem sanse sa ne evidentiem, cu Adrian Nastase, nu stiu, numarul tinerilor introdusi pe listele parlamentare a fost mai mic decit ni s-a promis“.

In aceasta iarna se va transa noua conducere a PSD

Vicepresedintele PSD Serban Mihailescu, ministru la care Adrian Nastase a renuntat foarte greu la prima remaniere guvernamentala, s-a speriat cind l-am intrebat daca este de acord cu respingerea lui Iliescu: „Eu sint mut. Nu vreau sa spun nimic. Nu ma mai chinuiti, va rog!“.

Criza din PSD se va agrava la Congresul PSD din ianuarie sau februarie, cind se va alege noul sef al partidului. In luna august 2004, la un alt congres, Adrian Nastase propunea partidului reintoarcerea lui Ion Iliescu in fruntea PSD du- pa expirarea mandatului prezidential.

Ada Meseşan, Cristian Matache

Cotidianul - 18 decembrie 2004