Raportul Freedom House privind strategia anticoruptie pe anii 2001-2004 a fost apreciat de senatorul PSD Ion Iliescu drept "preconceput si bazat pe toata campania electorala politica a asa-zisei societati civile". "S-a apelat la o institutie neprofesionista, neeuropeana. Au existat consultari substantiale cu organisme acreditate de la UE si cu tari cu experienta.

In loc sa se apeleze la cei abilitati, s-a preferat un ONG american care nu are nici o legatura". De asemenea, Ion Iliescu a acuzat-o pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, de interventie brutala in treburile justitiei.

"Ea vine acum, ca ministru al Justitiei, si face ce nu s-a facut niciodata in 15 ani: o interventie brutala a Ministerului si a Guvernului si, in plus, propune o structura de control formata din patru ministri sau secretari de stat.

E o discordanta flagranta intre principiile enuntate de doamna Macovei cand era membru al societatii civile, si practicile sale ca membru al guvernului", a mai spus Iliescu. In numele grupului PSD din Senat, senatorul Nicolae Serban a cerut, ieri, demisia ministrului Justitiei.

De asemenea, el a anuntat ca va cere auditarea modului in care Ministerul Justitiei a angajat fondurile pentru raportul elaborat de Freedom House.