La mai bine de o saptamana de la disparitia jurnalistilor in Irak, autoritatile de la Bucuresti indeamna presa sa dea dovada de "rabdare si maturitate" si asigura ca nimeni nu va face un secret din revenirea lor in tara. Lideri ai Comunitatii Arabe din Romania spun ca echipa de negociatori trimisa la Bagdad isi va incheia misiunea cu bine.

Dupa mai bine de o saptamana, secretomania autoritatilor a generat numeroase scenarii si, recent, dezinformari aberante. Concret, se stie ca trei jurnalisti si un om de afaceri au disparut in Irak in conditii neelucidate. Pana acum, nimeni nu a revendicat actul rapirii, dedus din fotografiile celor patru (ulterior trei), flancati de doi barbati mascati si inarmati.

Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a facut ieri un apel la mass-media sa dea dovada de "rabdare si maturitate" in privinta crizei jurnalistilor disparuti/rapiti in Irak. In ultimele zile, autoritatile de la Bucuresti nu au cedat presei nici o informatie concreta.

In premiera, declaratia lui Mihai Razvan Ungureanu lasa sa se inteleaga ca, pana la urma, vom avea dreptul la o explicatie: "La momentul oportun, autoritatile statului implicate in acest efort fara precedent (...) vor oferi detaliile lamuritoare ale felului in care in aceste zile s-au desfasurat operatiunile menite sa ni-i aduca acasa pe cei trei cetateni romani vii si nevatamati".

Iarasi, despre Muhamad Munaf, nici o vorba.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a dat asigurari ca grupul operativ coordonat de presedintele Basescu lucreaza in permanenta. Ea a precizat ca in momentul in care ziaristii romani rapiti in Irak vor fi recuperati si se vor afla in drum spre casa, mass-media din Romania va fi anuntata. "Nimeni nu va face secreta intoarcerea lor in tara", a mai spus Saftoiu.

Comunitatea araba are incredere in negociatori

Presedintele Uniunii Arabe din Romania, Isan Rifai, a dat asigurari ca intreaga comunitate araba din tara noastra actioneaza toate parghiile posibile pentru ca jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian sa ajunga teferi in Romania.

Potrivit lui Isan Rifai, membrii echipei de negociatori actioneaza in colaborare cu Liga de Prietenie Irakiano-Romana, cu Camera de Comert irakiano-romana din Bagdad, cu comunitatea romana din Bagdad si, in general, cu "mai multi oameni de afaceri influenti" pentru a rezolva pozitiv criza ostaticilor.

La randul sau, Ahmed Jaber, ziarist palestinian stabilit la Bucuresti, ne-a declarat ca "munca negociatorilor", coordonati de vicepresedintele Uniunii Arabe din Romania, doctorul Mohamed Yassim, "decurge bine". "Chiar asta ne-au transmis negociatorii din Bagdad, ca sunt deja rezultate pozitive si sa avem incredere ca, pana la urma, jurnalistii vor fi eliberati", a spus Jaber.

Atat Isan Rifai, cat si Ahmed Jaber au invocat restrictia severa a oricaror informatii legate de alte negocieri, evitand sa ofere alte amanunte.

Cei doi au precizat faptul ca delegatia trimisa de la Bucuresti nu are nici o legatura cu omul de afaceri sirian Omar Hayssam, aceasta fiind doar o "dezinformare", ci a fost constituita sub coordonarea autoritatilor romane, la initiativa Uniunii Arabe si a Ligilor Palestiniene, Libaneze si Iordaniene.

Ziaristii Ovidiu Ohanesian, de la ziarul "Romania Libera", Marie Jeanne Ion si Sorin Dumitru Miscoci de la postul de televiziune Prima TV, aflati in Irak, au disparut in urma cu o saptamana.

Uniunea Jurnalistilor Arabi cere eliberarea romanilor

Uniunea Jurnalistilor Arabi a cerut eliberarea imediata a patru jurnalisti, trei romani si unul francez, rapiti in Irak, se arata pe pagina electronica a Syrian Arab News Agency (SANA). Organizatia a condamnat intr-un comunicat campania de rapiri de jurnalisti si agresiunile la care sunt supusi acestia in timpul exercitarii meseriei.

"Misiunea presei in lumea araba a devenit una dintre cele mai periculoase din lume, ca urmare a riscurilor la care sunt expusi jurnalistii", a declarat secretarul general al Uniunii, Salah Eden Hafez.

De asemenea, directorul de informatie al Radio Monte Carlo (RMC) Moyen Orient, Agnes Levallois, a transmis ieri un mesaj de solidaritate cu jurnalistii romani rapiti in Irak in care postul de radio francez in limba araba isi exprima speranta ca situatia va avea un deznodamant fericit.