Actiunea Populara saluta cu bucurie alegerea prof. Nicolae Manolescu in calitatea de Presedinte al Uniunii Scriitorilor, pe care o considera garantia renasterii acestei institutii.

Rezistenta romanilor de-a lungul anilor de calvar intelectual ai comunismului s-a cladit si pe temelia scrisului romanesc. Limba si literatura romana, prin cuvantul scris, ca si prin oamenii care scriu, au ramas un ultim, dar fundamental sprijin pentru toti cei care, exasperati si umiliti de experienta comunista, au refuzat-o ca mod de existenta si de gandire.

Scrisul romanesc nepervertit a cladit ceva din puterea si inversunarea care i-a salvat. Daca traim din nou ca un popor liber, o datoram si acelora care au scris pentru ca romanii sa-si pastreze identitatea si sa-si descopere vocatia de universalitate.

Uniunea Scriitorilor, care a reprezentat un for al acestei rezistente, al libertatii de gandire si de creatie, merita – pentru ea insasi si pentru sperantele romanilor – restabilirea demnitatii sale institutionale si a autoritatii sale morale, nedrept macinate de acuze si indoieli. Alegerea lui Nicolae Manolescu in fruntea Uniunii Scriitorilor inaugureaza aceasta renastere.

Numirea lui Horia Roman Patapievici ca Director al Institutului Cultural Roman, a lui Ion Caramitru la Directia Teatrului National, a lui Vintila Mihailescu in fruntea Muzeului Taranului Roman vadesc o profunda schimbare a politicilor culturale.

Alegerea de catre colegii de breasla a distinsului istoric si critic literar este insa semnul unei restabiliri salutare a adevaratei ierarhii de valori prin insasi vointa Uniunii.

Scriitorii l-au ales sa-i reprezinte stiind, ca si noi, ca profesorul Nicolae Manolescu pune in slujba Uniunii nu numai demnitatea unei opere de mare anvergura si profunzime, ci si modelul personal al asumarii propriei conditii de cetatean liber, angajat cu deplina responsabilitate in viata Cetatii.

Actiunea Populara felicita Uniunea Scriitorilor cu prilejul acestui act de restaurare a valorilor intelectuale si morale si-i doreste lui Nicolae Manolescu sa izbandeasca in tot ce si-a propus.