Consortiul american spune ca ar aduce manageri straini la conducere In cea mai dura lupta data vreodata pentru o companie de stat romaneasca, BCR, in care se confrunta 11 dintre cele mai mari banci si institutii financiare din lume, americanii din consortiul format de Texas Pacific Group (TPG) si o divizie de venture capital a

Citigroup anunta o strategie agresiva, bazata pe pret, pe marimea lor si pe faptul ca vor trezi interesul companiilor americane pentru Romania.

De partea cealalta, bancile europene mizeaza pe integrarea economica a Romaniei in Comunitatea Europeana.

In primele declaratii facute pe piata romaneasca, reprezentantii Texas Pacific Group, un fond de investitii puternic, cunoscut in lumea afacerilor de pe Wall Street, dar destul de discret, au anuntat ca daca vor castiga licitatia pentru banca, prima miscare va fi sa aduca manageri straini.

"Vom completa managementul BCR cu cei mai buni bancheri din lume disponibili in acest moment", a spus pentru Ziarul Financiar Matthias Calice, Principal of TPG, adica membru in conducerea fondului.

Pana acum, doar Deutsche Bank a mai iesit pe piata cu declaratii despre ce vrea sa faca la BCR, acum o saptamana.

Germanii au spus atunci ca se vor baza pe managementul local si ca pretul nu trebuie sa fie factorul esential in decizia de vanzare a BCR, ci perspectivele de dezvoltare pe care le-ar asigura cumparatorul.

Pentru BCR au depus scrisori de intentie Fortis (Belgia), Banco Comercial Portugues (Portugalia), Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank AG, Erste Bank AG (Austria), Dexia (Benelux), KBC (Belgia), BNP Paribas (Franta), ABN AMRO (Olanda) si Texas Pacific Group impreuna cu Citigroup Venture Capital International.

Matthias Calice a refuzat sa spuna pana la cat este dispus consortiul american sa ridice pretul pentru BCR, "din motive de competitie", dar a tinut sa sublinieze ca Citi si TPG au avut in 2004 venituri "cat toti ceilalti competitori la un loc".

Pe de alta parte, si europenii se anunta competitori puternici. Interesul lor mare pentru BCR este dat de faptul ca este ultima mare banca din regiune neprivatizata, deci printre ultimele oportunitati de intrare in Europa de Sud-Est.

Solicitati ieri de Ziarul Financiar, reprezentantii ABN Amro si Erste Bank, considerate aparitiile surpriza in aceasta cursa, au explicat motivele de participare.

"Este un pas logic pe care ABN Amro il face avand in vedere ca este prezenta pe piata romaneasca de 10 ani si are o pozitie destul de solida pentru o banca straina, pozitie pe care si-ar putea-o consolida si mai mult.

Trebuie precizat ca deocamdata ne aflam intr-o faza exploratorie, vom face operatiunile de due diligence si in functie de rezultate vom lua decizia de a depune sau nu o oferta ferma", a declarat pentru ZF Carolien Pors, purtator de cuvant al ABN Amro in Amsterdam.

Erste Bank, care se anuntase pentru CEC, ia in considerare, cel putin formal, si ipoteza BCR.

"Prin transmiterea scrisorii de intentie, Erste Bank doreste sa demonstreze ca evalueaza toate oportunitatile pentru a patrunde pe piata din Romania.

Deoarece in privatizarea CEC nu s-a luat inca o decizie, BCR - desi este o banca comerciala avand cea mai mare cota pe piata afacerilor de retail din tara -ofera Erste Bank o alternativa de a intra cu un procent semnificativ pe piata romaneasca.

Astfel, BCR ofera uneia dintre institutiile financiare importante din Europa Centrala si de Est sansa de a deservi piata din Romania cu produsele si serviciile sale si de a-si folosi experienta in transformarea institutiilor aflate in proprietatea statului in banci moderne, orientate spre client", a declarat Michael Mauritz,

purtator de cuvant al Erste Bank.

Citigroup, din care face parte Citigroup Venture Capital International - divizia de investitii pentru pietele in dezvoltare, este cea mai mare institutie financiara din lume si a avut in 2004 venituri totale de 68 miliarde de euro, iar TPG de 29 miliarde de euro.

TPG este un fond de investitii (equity group) care administreaza fonduri de 20 mld. $ (16 mld. euro) cu birouri in San Francisco, Washington, New York, Fort Worth, Tokyo sau Londra. Portofoliul TPG include pachete de actiuni la Burger King si Ducati, AON, Ryanair, Continental Airlines sau Eutelsat.

TPG, care va avea participatie majoritara in consortiul cu Citigroup, afirma ca vede in BCR o investitie pe termen lung si ca va face din banca, in urmatoarea decada, "una dintre cele mai puternice banci din Uniunea Europeana".

"Ne vom extinde in regiune prin investitii greenfield si achizitii", a spus Matthias Calice.

Americanii mai afirma ca prezenta lor va aduce "in sfarsit" Romania pe "radarul" marilor corporatii americane. Cele mai mari investitii americane sunt pana acum cele ale Coca-Cola, Pepsi, McDonalds sau AIG.

Calice mai spune ca TPG va vinde la un moment dat actiunile la banca unei companii care este "familiara" cu BCR.

Reprezentantul TPG sustine ca BCR are o importanta "strategica", atat pentru TPG, cat si pentru Citigroup, din trei motive: increderea in evolutia economiei romanesti, pozitia BCR pe piata bancara si expertiza TPG pe pietele emergente. pe larg in Ziarul Financiar

Sorin Paslaru / Razvan Voican