Leul a facut ieri cel mai mare pas de apreciere inregistrat in ultimele cinci saptamani de cand scaderea cursului fata de euro continua aproape neintrerupt.

Chiar din prima sedinta de dupa interventia de vineri a BNR, care s-a dorit un semnal de franare pentru intarirea prea rapida a monedei nationale, cursul a alunecat si mai aproape de pragul de 3,4 lei noi. Astfel apare intrebarea daca pana la inceputul toamnei euro ar putea ajunge la 3,3 lei noi, avand in vedere viteza de scadere.

Dealerii de pe piata valutara spun ca leul va continua sa se intareasca daca BNR nu cumpara excesul de moneda din piata, astfel incat in curand am putea sa vedem un curs mai mic de 3,4 lei noi pentru un euro.

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 3,4306 lei pentru un euro, cu 2,02 bani mai putin decat cotatia precedenta. In ultima saptamana leul s-a intarit cu 2% fata de euro, iar aprecierea inregistrata de la inceputul anului depaseste 13%.

Pe piata valutara euro a coborat ieri chiar pana la 3,4255/3,4295 lei noi, dupa o sedinta in care s-a vandut valuta constant. Interventia de vinerea trecuta, cand BNR a intrat direct in piata, a ramas astfel fara ecou, in conditiile in care suma atrasa a fost nesemnificativa.

Consumul din import primeste un suflu nou, atat timp cat pretul marfurilor straine revine tot mai ieftin in lei, ca si cand derapajul deficitului de cont curent nu ar fi fost destul de grav. In acest context, tind sa se confirme estimarile cele mai pesimiste ale analistilor care intrevad un deficit de pana la 9% din PIB la sfarsitul anului.

In acelasi timp, balanta externa este afectata de efectul negativ pe care aprecierea puternica a leului o are asupra incasarilor obtinute de exportatori.

In primele sase luni ale anului, comertul cu amanuntul a crescut cu peste 18% fata de anul trecut, majoritatea produselor provenind din import.

Analistii se asteapta acum ca pana la sfarsitul anului leul sa continue sa se aprecieze, in conditiile in care este putin probabil sa existe iesiri semnificative de capitaluri, iar intrarile de valuta se mentin la niveluri importante.

"Pentru sfarsitul anului ma astept la un curs de 3,35-3,45 lei pentru un euro, poate chiar usor mai jos. Probabilitatea unor iesiri semnificative de capital pe sfarsitul de an a scazut semnificativ, avand in vedere ultimele evolutii.

Cursul de schimb va juca in perioada urmatoare un rol important in procesul de tintire a inflatiei, in conditiile in care dobanda nu poate fi deocamdata un instrument eficace.

Astfel, este de asteptat sa vedem interventii mult mai rare ale BNR, iar in cazul in care vor exista iesiri substantiale de capital, vor putea fi utilizate masurile de salvgardare", comenteaza Florian Libocor, analist la BRD - SocGen.

"Cred ca pana la sfarsitul anului vom vedea un curs de 3,25-3,3 lei pentru un euro, daca tinem seama de aprecierea de pana acum. Cea mai mare parte a intrarilor o reprezinta in prezent intrarile cash, de la casele de schimb, desi au fost si unele intrari de capitaluri din strainatate", apreciaza si Dorin Badea, dealer sef la Bancpost.

La miscari de curs atat de ample, companiile se trezesc din nou intr-o incertitudine totala, nestiind ce previziuni sa mai ia in calcul, mai ales ca in curand vor incepe sa-si faca socotelile pentru anul financiar 2006.

Pe de-o parte, aprecierea leului usureaza rambursarea ratelor la creditele contractate in valuta, diminuand contravaloarea ratelor care trebuie rambursate. Aceasta contribuie insa la stimularea in continuare a cererii pentru imprumuturi in moneda straina, care deja detine o pondere foarte mare.

Pe de alta parte, companiile care incaseaza venituri in euro primesc din nou o lovitura din cauza aprecierii neasteptat de rapide a leului.

"Sunt consternat de ce se intampla. Exact in aceasta perioada noi trebuie sa stabilim tarifele la hoteluri pentru anul viitor si nu stim ce nivel al cursului sa luam, si pe deasupra nu stim nici ce TVA sa luam in considerare", afirma Radu Enache, presedintele lantului hotelier Continental.

Continental Hotels este singurul lant hotelier autohton care include 14 hoteluri si are o cifra de afaceri anuala de circa 20 mil.euro.

"In jur de 40% din activitatea noastra este generata de contractele cu agentiile de turism straine si din acest motriv deprecirerea euro ne afecteaza pentru ca reduce veniturile. Pe deasupra, la aprovizionare preturile sunt in lei, deci raman constante, ba chiar cresc din cauza scumpirii utilitatilor", spune Enache, care este actionarul majoritar al companiei.

Exista si companii care nu se simt afectate deloc de fluctuatiile cursului de schimb.

"Teoretic, nu ne afecteaza, deoarece variatiile cursului valutar vor incuraja fie exporturile, fie importurile, iar noi suntem undeva la mijloc. Si in ceea ce priveste cifra de afaceri nu vom fi afectati, deoarece avem structura costurilor in euro.

Scaderea euro la 3 RON sau cresterea la 6 RON nu are nici un impact asupra structurii noastre economice", a spus Bogdan Enache, Country Manager la TNT Romania.

"Va fi dramatic pentru toti exportatorii. Activitatea companiei noastre a fost afectata de la inceputul anului cand cursul a inceput sa scada de la 41.000 de lei la 33.000 de lei", a spus Violeta Anton, director economic la producatorul de mobila Alprom Pitesti. Compania are o cifra de afaceri anuala de peste 20 mil. euro.

"Ganditi-va ca preturile de vanzare au scazut cu 12 procente, in timp ce celelalte preturi au crescut si continua sa creasca. Vom incerca sa luam masuri prin reducerea consumului de materii prime si a numarului de angajati", a mai spus Anton.

Ea considera ca problema a pornit de la faptul ca raportul de schimb de anul trecut a fost unul artificial.

"Nimeni nu a cerut guvernului sa subventioneze exporturile, prin mentinerea unui curs de schimb artificial la 41.000. Din aceasta cauza noi am negociat contractele cand euro era 41.000 de lei, si ne-am trezit acum ca un euro este 33.000", mai spune ea.