Profiturile nete obtinute de cele 40 de banci de pe piata in primele noua luni ale acestui an totalizeaza 1,7 miliarde lei (circa 472 milioane de euro), nivel corespunzator castigului inregistrat la nivelul sectorului bancar pe tot parcursul anului trecut, potrivit raportarilor catre Banca Nationala.

Nici scaderea dobanzilor, nici restrictiile la creditare impuse de BNR, si cu atat mai putin concurenta, nu au afectat vizibil profiturile majoritatii bancilor.

De altfel, bancile au inceput de fiecare data cu reducerea dobanzilor la depozite si abia apoi au venit scaderile la credite, aratand o preocupare deosebita pentru conservarea marjelor mai ales in cazul clientilor persoane fizice.

In aceste conditii, industria bancara se arata a fi una din cele mai profitabile din economie. Peste 60% din profitul net consemnat de sistemul bancar in perioada ianuarie - septembrie a fost realizat de BCR si BRD, cele mai mari grupuri financiare.

Dupa primele noua luni, BCR a raportat un profit de aproape 650 de milioane lei (echivalentul a 180 de milioane de euro), tinta pentru final de an fiind de circa 198 milioane de euro. In acelasi timp, BRD a obtinut 448 milioane lei (124 milioane euro).

Raiffeisen Bank nu a dat publicitatii nivelul profitului pe noua luni, insa la jumatatea anului inregistra 17,4 milioane de euro. HVB Bank, care ajunsese pe locul al patrulea dupa active la sfarsitul lunii septembrie, a raportat un profit de 33,6 milioane de euro

Articol integral in Ziarul Financiar

Ovidiu Tempea / Razvan Voican