Intrebat miercuri dimineata daca imaginea partidului este afectata de situatia lui Adrian Nastase, liderul PSD Mircea Geoana a spus: "Nu este o problema legata exclusiv de Nastase. Dar nu putem sa nu o luam in calcul, si de aceasta am luat si decizia pe care am luat-o".

"In doua luni si jumatate, partidul nostru a cazut de la 32% la spre 20%. Deci s-au pierdut cateva sute de mii de voturi intr-o perioada in care parea ca partidul se relansase. E o problema serioasa si, in mod cert, exista o legatura intre problemele de imagine pe care A. Nastase le-a avut si inca le are, si scaderea in sondaje a partidului", a mai spus Geoana.

"Inca nu se stie ce a fost in neregula cu matusa Tamara.

Daca se va gasi un raspuns la aceasta intrebare, atunci se va reusi depasirea acestei crize, iar daca nu, va fi doar o lupta interna pentru putere", a concluzionat Ghinea.

In schimb, Sorin Ionita, director executiv la Societatea Academica din Romania, considera ca PSD pune prea mult accent pe imaginea partidului si ar trebui totusi sa fie mai preocupat de elaborarea unor politici publice de impact.

"PSD nu a reusit sa se reformeze singur, ci cu ajutorul justitiei. Mi-e teama ca e abia un inceput, ca mai urmeaza si alti lideri PSD. Eu mi-as dori insa ca sa fie atinsi toti oamenii politici care au probleme cu justitia. Ceea ce conteaza este ca programele de guvernare si lupta anticoruptie sa continue", a declarat Sorin Ionita pentru Hotnews.ro

Un alt aspect ridicat de demisia lui Nastase se leaga de faptul ca PSD ar putea pierde presedintia Camerei Deputatilor. Acest fotoliu devine vacant in momentul depunerii demisiei, iar apoi vor incepe negocieri intre partide pentru atribuirea lui unuia dintre grupurile parlamentare.

PSD este convins ca va pastra acest post, in timp ce partidele coalitiei guvernamentale nu au exprimat pina in acest moment un punct de vedere unitar. Ele au mai incercat insa - fara succes, e drept - sa obtina presedintia celor doua camere.

Sorin Ionita considera ca acest subiect este insa unul secundar. "E treaba oamenilor politici sa negocieze si sa stabileasca modul in care isi impart atributiile in Parlament. Este insa si treaba noastra, a oamenilor simpli, sa stim ca oamenii politici au programe de guvernare coerente si stiu cum sa impuna lideri credibili".