Rezultatele preliminare ale alegerilor locale de duminica din Polonia, au confirmat succesul opozitiei liberale in fata partidului conservator de guvernamant, transmite AFP. In consiliile locale din 16 regiuni, partidul liberal Platforma civica (PO) a obtinut 29,44% din voturi, fata de 25,79% obtinute de Partidul Conservator (PiS) al fratilor Kaczynski si 15,11% pentru stanga social-democrata.

In nord, la Gdansk, Piotr Adamowicz, candidat al partidului liberal a castigat postul de primar dupa primul tur de scrutin, cu 61% din voturi. In alte mari centre urbane, precum Varsovia, Cracovia si Poznan, candidatii opozitiei au sanse reale de a castiga in cel de-al doilea tur al alegerilor, programat pe 26 noiembrie.

Platforma civica a obtinut majoritatea absoluta in consiliile municipale din Varsovia, Wroclaw si Cracovia, in timp ce Liga familiilor poloneze, partid de extrema dreapta, a obtinut un procent de doar 2-3%.

Participarea la vot a fost de aproximativ 45%, mai buna decat la precedentele alegeri locale din 2002, cand s-au prezentat la urne 35% dintre alegatorii cu drept de vot.