Parlamentarii europeni se vor pronunta, marti dupa-amiaza, asupra candidaturii lui Ovidiu Ispir, desemnat de Romania pentru Curtea Europeana de Conturi, informeaza Parlamentul European. Propunerea a fost facuta de Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi.

Numai ca grupul parlamentar al popularilor europeni, cel mai bine reprezentat in PE a anuntat deja ca nu-l va sustine nici politic, nici moral pe Ovidiu Ispir, din cauza scandalurilor financiare in care ar fi implicat.

Candidatura sa a fost avizata, la finele lunii noiembrie, de Comisia de control bugetar a PE, insa popularii europeni nu il sustin pe Ispir, avand in vedere ca in timpul audierilor din Comisia de control bugetar nu si-a dovedit priceperea sa pentru acest post.

Partidul Popular European este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, avand 268 membri. Intre timp si grupul socialistilor europeni, al doilea ca reprezentare in PE, si-a manifestat rezervele fata de candidatul roman.

Candidatul Romaniei la functia de membru al Comisiei Europene de Audit, echivalentul european al Curtii de Conturi, Ovidiu Ispir, sufera in primul rand de sindromul "CV subtire" sau de "ilustru necunoscut", cum s-a intamplat si in cazul Vosganian.

Pe de alta parte, de numele lui Ovidiu Ispir sunt legate o serie de scandaluri finaciare. Cel mai recent: cel din aceasta vara, cand a fost acuzat ca in calitate de consilier la Curtea de Conturi a coordonat verificarile la Eximbak, in perioada in care presedinte era Marina Diaconescu, sotia lui Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD.

Raportul pe care Ispir l-a intocmit a ajuns la IGP si sesiza nereguli si ilegalitati in acordarea unor credite, dar nu preciza nimic despre alte nereguli, din timpul sefiei lui Dan Radu Rusanu, in legatura cu care exista deja un dosar la DIICOT.

Ovidiu Ispir nu este strain nici de scandalul legat de privatizarea dubioasa a patrimoniului fostului BTT, parti din acesta fiind vandute pe nimic unor apropiati.