Delegatia Comisiei Europene in Romania a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, lansarea unui proiect Phare in valoare totala de 1,4 milioane de euro, ce are ca scop dezvoltarea si consolidarea sectorului audiovizual si care se va desfasura pe parcursul a 15 luni.

Proiectul “Pre-Media”, in valoare de 1400000 de euro, isi propune sa promoveze diversitatea europeana prin incurajarea difuzarii productiilor audiovizuale europene si prin sprijinirea industriei romanesti a audiovizualului.

Proiectul va fi derulat de catre Centrul National al Cinematografiei asistat de o echipa de experti internationali, condusa de Renate Roginas Coordonatorul echipei de Asistenta Tehnica a Programului Phare Pre-Media.

Potrivit Fisei de proiect si a memorandumului de finantare semnat intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, proiectul „Dezvoltarea si consolidarea expertizei profesionale in sectorul audiovizual romanesc” are doua componente distincte.

Subcomponenta A caredoreste a intarii capacitatea CNA-ului de a aplica Acquis-ul comunitar si subcomponenta B care are ca scop promovarea diversitatii culturale europene si al dezvoltarii unei industrii nationale viabile.

In cadrul celei de-a doua subcomponente sunt prevazute a se derula trei categorii de granturi(fonduri nerambursabile), cu un buget de 900.000 de euro, care trebuie cheltuiti in decursul unui an si jumatate.

Pentru dezvoltarea de proiecte audiovizuale adresate producatorilor independenti sunt destinati 300.000 de euro, fonduri care vor putea sprijinii 20 de proiecte.

„Dezvoltarea de poiecte reprezinta cel mai dificil sector, deoarece producatorii au senzatia de a se grabi” a declarat Renate Roginas.

O alta componenta adresata activitatilor de pregatire a profesionistilor din industria audiovizuala va dispune de 350.000 de euro. In baza acestei componente se vor organiza sapte sesiuni specializate pe diferite teme de proiecte, zona temelor de formare fiind una variata. Se vor trimite profesionisti romani la programe de acest fel din Europa

Alti 250.000 de euro vor fi destinati pentru difuzarea de opere audiovizuale europene non-nationale, adresate distribuitorilor, difuzorilor si editorilor de opere audiovizuale, incurajandu-i astfel sa promoveze astfel de programe. Intentia e ca publicul sa descopere si sa urmareasca productiile europene.

Proiectele care vor fi finantate prin intermediul acestui program Phare vor fi selectate prin concurs, inscrierile urmand sa inceapa in luna ianuarie a anului viitor.

“Proiectul isi doreste aducerea publicului in salile de cinema, prin crearea unor distributii mai puternice, mai stabile, mai vizibile, cu o structura narativa si mult mai clasice”, a completat Eugen Serbanescu, presedintele Centrului National al Cinematografiei.

Incepand cu 1990, politicile comunitare au lansat un Program specializat de sustinere financiara a acestei industrii si anume: Media I, Media II si Media Plus. Din 2007 Programul Media va ajunge la a IV-a generatie, sub denumirea de MEDIA 2007.

“Marcam un eveniment foarte important pentru sectorul audiovizual din Romania, inainte chiar de integrarea acesteia in Uniunea Europeana.

Pe masura ce Romania se apropie de statutul de stat membru, cetatenii sai au din ce in ce mai multe asteptari dar si mai multe oportunitati de interactiune cu celelalte societati europene”, a declarat Giorrgio Ficcarelli, seful departamentului de coordonare a asistentei de pre-aderare.

Deoarece Romania nu avea acces la Programul comunitar Media Plus, pana in momentul aderarii, Comisia Europeana a decis In cadrul Programului Phare de sustinere financiara a statelor candidate, sa acorde Romaniei un sprijin financiar nerambursabil, menit sa stimuleze dezvoltarea si consolidarea sectorului audiovizual si racordarea acestuia la fenomenul audiovizual european