Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, i-a transformat pe cetatenii acestor tari care locuiesc in Spania si care depasesc varsta majoratului, in potentiali alegatori la scrutinul electoral din provinciile Alicante si Segovia.

Circa 29.500 de romani si bulgari vor putea participa la alegerile municipale ce urmeaza sa se desfasoare pe data de 27 mai, relateaza presa spaniola in editiile de miercuri.

Comisia Electorala spaniola a anuntat ca a trimis un numar de 24.772 de buletine de vot romanilor si bulgarilor din regiunea Alicante, ca urmare a aderarii tarilor lor la UE, pe data de 1 ianuarie 2007, relateaza cotidianul Levante.

Aproximativ 17.300 de romani si 7.500 de bulgari care locuiesc legal in aceasta provincie si care au trecut de varsta majoratului, isi pot exercita dreptul de vot la alegerile din Alicante, in calitate de membrii UE.

Surse din cadrul Biroului registrului electoral spaniol au anuntat ca institutia a transmis instiintari catre cetatenii celor doua tari si se asteapta ca prezenta la vot in randul acestora sa fie ridicata.

Si in provincia Segovia, romanii cu acte in regula pot sa-si exercite dreptul de vot.

Cotidianul spaniol El Norte de Castilla a relatat la randul sau ca, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, numarul cetatenilor straini din state UE care au drept de vot a crescut cu 3,2 la suta.

Publicatia mai consemneaza ca strainii comunitari cu varsta de peste 16 ani - varsta la care pot solicita inscrierea lor in registrele electorale - au ajuns la 1 ianuarie 2007 la cifra de 6.716, din care potentiali alegatori sunt circa 6.600, adica 5,52% din totalul alegatorilor din provincia Segovia.

Numarul cetatenilor bulgari care locuiesc legal in Segovia a ajuns la 4.187 de bulgari, din care 3.559 au peste 18 ani, adica au drept de vot, si 1.133 de romani, din care 960 ar putea vota la 27 mai.

Potrivit legislatiei UE, cetatenii unui stat membru pot vota in alegerile locale din alta tara membra a Uniunii, unde sunt rezidenti.

Romanii din Andaluzia si-au infiinta o asociatie

Aderarea la Uniunea Europeana a constituit un prilej si pentru imigrantii romani din Andaluzia, care s-au hotarat sa infiinteze o asociatie. Noul grup non-guvernamental are ca scop ajutarea romanilor care au nevoie de consultanta pentru a-si legaliza situatia.

Romanca Elena Tandarica, a anuntat, miercuri, infiintarea in mod oficial a unei organizatii de romani cu sediul la El Ejido, precizand ca aceasta este o prima asociatie de acest gen care are peste 1.000 de filiale in toata provincia, transmite site-ul ideal.es.

"Depunem eforturi pentru amenajarea unui sediu in El Ejido, unde contam pe 200 de membri, carora li se adauga 300 in Almeria, 300 in Roquetas de Mar si alti 200 in Nijar", a spus Tandarica, precizand ca asociatia se va extinde in toata Andaluzia, deoarece comunitatea de romani din aceasta regiune este foarte numeroasa.

"Primul lucru pe care il vom face va fi sa ajutam romanii care au nevoie de consultanta pentru a-si legaliza situatia, dar dorim de asemenea sa organizam evenimente culturale, iar in acest scop vom cere sprijin Primariei din El Ejido", a adaugat ea.

Comunitatea romaneasca din Andaluzia doreste ca prin aceasta organizatie sa sa se apropie mai mult de societatea spaniola, pentru a desfasura activitati culturale si pentru o mai buna colaborare cu autoritatile din regiune.