Ministrul Mediului, Attila Korodi, a lansat, vineri, Manualul pentru Achizitii Publice Verzi. Manulalul care explica pe larg nevoia aplicariii cerintelor europene de mediu, a fost transmis in cursul acestei saptamani tuturor ministrilor, primarilor din municipiile resedinta de judet, tuturor prefectilor, Primariei Capitalei. Si, sa dea o lectie de ecologie, ministrul Mediului a venit la serviciu

“Manualul, elaborat de Comisia Europeana si tradus de expertii MMDD, a fost produs in special pentru autoritatile publice si speram sa-i inspire si pe directorii administrativi din marile companii private.

Ar trebui, de asemenea, sa ajute furnizorii de bunuri si servicii, precum si contractorii -indeosebi companiile mai mici - sa inteleaga si sa atinga cerintele de mediu impuse” a declarat ministrul Korodi.

Manualul a fost trimis in cursul acestei saptamani tuturor ministrilor, primarilor din municipiile resedinta de judet, tuturor prefectilor, Primariei Capitalei, primariilor de sector dar si Camerei Deputatilor.

“Speram sa le fie util si sa-i convinga de necesitatea achizitionarii de produse ecologice, demonstrandu-si astfel disponibilitatea de a „inverzi” Romania”, a mai spus ministrul.

Primele cumparaturi verzi

Manualul doreste sa dea un exemplu de buna practica si sa dea tonul “cumparaturilor verzi”. Astfel, Ministerul Mediului a achizitionat deja 2000 de topuri de hartie etichetata ecologic, urmand sa cumpere inca 1000 de topuri pana la sfarsitul anului. Pentru economisirea si reciclarea hartiei, in cadrul fiecarui birou din minister exista cate cu un sac pentru colectarea hartiei.

De asemenea, anul acesta va fi lansata o licitatie publica in vederea achizitionarii a 100 de computere cu consum scazut de energie, iar pe masura ce becurile din minister se vor defecta, se vor inlocui cu becuri din clasa energetica scazuta.

Pentru a atrage atentia angajatilor in ceea ce priveste economisirea energiei si implicit protejarea mediului, deasupra fiecarui intrerupator din minister a fost lipit un mic afis cu rugamintea de a se folosi lumina doar atunci cand este necesar. Totodata, pentru a se reduce consumul de apa in institutie au fost lipite afise care recomanda economisirea resurselor de apa.

Ministru pe bicicleta

Tot vineri, Korodi a abordat si subiectul mijloacelor de transport nepoluante. Pentru a le promova si a da un exemplu in utilizarea lor, ministrul a venit astazi la serviciu, cu bicicleta, ca o solutie de reducere a noxelor din trafic, de reducere a timpului de deplasare dar si ca o solutie care in final conduce catre descongestionarea traficului.

“Din pacate acest mijloc de transport, foarte utilizat in marile capitale europene, are la ora actuala in Romania un mare dezavantaj: lipsa unor benzi speciale pentru biciclisti. Sper ca municipalitatile se vor gandi in viitor si vor gasi solutii de amenajare a unor piste pentru biciclete de-a lungul marilor artere ale Capitalei” a spus el.