Diferente

Prognozele oficiale arata ca temperaturile vor incepe sa creasca inca de vineri dupa-masa, ajungand la 36 de grade Celsius in Campia Romana. Sambata, zona de sud a tarii va experimenta din nou 38 de grade, iar maximele anuntate pentru duminica sunt chiar de 39 de grade Celsius, inclusiv in Bucuresti.

Temperaturi care se incadreaza in valorile normale ale acestei perioade se vor inregistra insa in nordul tarii, in special in Maramures si nordul Moldovei. Valorile maxime in aceste zone vor fi in jur de 28-29 de grade Celsius.

Si temperaturile minime inregistrate in noptile acestui sfarsit de saptamana vor varia in functie de zona. Astfel, daca sudul nu va avea parte de nopti racoroase, avand prognozate temperaturi de 22 de grade Celsius, in nord acestea se vor situa in jur de 10 grade.

Unde ne adapostim?

HotNews.ro a consultat site-urile internationale de prognoza meteo (www.bbc.co.uk/weather, www.accuweather.com, www.weatheronline.co.uk,

www.weather.com, weather.yahoo.com) pentru a afla care sunt cele mai racoroase localitati accesibile turistilor in weekend-ul care urmeaza.

Datele gasite arata ca adapost de canicula sudului se poate gasi pe Valea Prahovei, in Transilvania sau in nordul tarii.

Racoare

  • Temperaturile maxime in Sinaia si
  • Predeal nu vor depasi 25 de grade, in timp ce cele minime se vor situa in jurul valorii de 11-12 grade.
  • Nordul Moldovei va fi si el ferit de temperaturi extreme. La Putna, spre exemplu, maximele vor fi de 26 de grade, chiar cu sanse de cer noros in cursul zilei de duminica. Nici in timpul noptii nu vor fi mai mult de 13-14 grade.
  • Si in Maramures, la Ocna Sugatag, e posibil ca cerul sa fie acoperit duminica, temperatura maxima fiind de 28 de grade Celsius. Minimele nu vor depasi 15 grade.
  • La Sovata temperaturile vor fi de maximum 28 de grade Celsius, la fel ca si in zona Bilea Lac. Noaptea, temperaturile vor fi de aproximativ 10-11 grade.

    Canicula

  • Cei care sufera din cauza caldurii vor dori sa evite vestul tarii. La Baile Felix si Herculane temperaturile pot sa ajunga si pana la 35 de grade, chiar daca duminica sunt sanse ca cerul sa fie acoperit partial. Nici in timpul noptii nu va fi foarte racoare, putandu-se inregistra 17-18 grade Celsius.
  • Nici apropierea de Oltenia nu le este indicata celor ce fug din fata caniculei. La Baile Govora vor fi 36 de grade in timpul zilei, cu aproximativ 22-23 de grade in timpul noptii.
  • Pentru amatorii de bai in Marea Neagra le sunt indicate statiunile din nordul litoralului. In Mamaia temperaturile vor fi de aproximativ 30 de grade, in timp ce la Vama Veche vor depasi 33-34. In timpul noptii, insa, va fi mai racoare in sud, cu 17-18 grade, fata de cele 22-23 din nord.

    Destinatii externe

    Cei care intentioneaza sa evadeze din tara pentru a scapa de caldura ar trebui sa se indrepte spre vest.
  • In Ungaria temperaturile vor ajunge sambata la 35 de grade, dar vor scadea sut 30 duminica, fiind chiar sanse de ploaie.
  • Scenariul se va repeta partial si in Serbia. Doar sudul tarii va avea in weekend in mod constant temperaturi de 36-37 de grade Celsius.
  • Nu de acelasi noroc se va bucura Bulgaria, temperaturile crescand in acest sfarsit de saptamana pana la 37 de grade Celsius.
  • Aceleasi temperaturi se vor inregistra in Grecia, in timp ce in Turcia vor ajunge chiar pana la 42 de grade.
  • Mai fericiti vor fi turistii care se indreapta spre Ucraina, unde temperaturile nu vor depasi 28 de grade Celsius, cu sanse de ploaie in cursul zilei de duminica.