Ministerul Educatiei a anuntat ca renunta la Testele Nationale si ca va transforma tezele cu subiect unic in baza pentru admiterea la liceu, la numai trei ani de la introducerea acestora, afirma Evz. Romania libera considera ca invatamantul romanesc a avut parte in ultimii ani doar de masuri la repezeala, de scurta durata, avandu-i cobai pe elevi. Gandul noteaza ca elevii claselor a VIII-a ai anului scolar 2007-2008 vor sustine teza cu subiect unic la disciplinele Limba si literatura romana, Matematica, Geografie, Istorie sau limba materna. Jurnalul National scrie ca admiterea in clasa a IX-a, pentru anul scolar 2008-2009, se va face pe baza rezultatelor la tezele cu subiect unic, sustinute semestrial, si a mediei claselor V-VIII..

"Haosul legislativ din domeniul invatamantului se amplifica. Noul sef al Ministerului Educatiei, liberalul Cristian Adomnitei (32 ani), de profesie inginer constructor, a hotarat ca nu va mai exista examen nici pentru admiterea in liceu.

Ministerul Educatiei a anuntat ca renunta la Testele Nationale si ca va transforma tezele cu subiect unic in baza pentru admiterea la liceu.

Cei aproximativ 227.000 de elevi care vor absolvi anul viitor clasa a VIII-a nu vor mai sustine Teste Nationale pentru a intra la liceu, a anuntat ieri Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT).

Decizia intervine la numai trei ani de la introducerea actualei forme de evaluare si este deja contestata de profesori si de parinti. Sistemul ar putea adanci inechitatile in ceea ce priveste evaluarea cunostintelor elevilor.

Astfel, copiii care studiaza in scoli unde profesorii sunt foarte rigurosi risca sa-si piarda locul la liceu in favoarea celor proveniti de la institutii unde notarea se face superficial", noteaza Evz.

"Anuntul ministrului Cristian Adomnitei privind eliminarea testelor nationale chiar din anul scolar 2007-2008 a surprins, mai ales ca la discutiile cu doua din sindicate pe marginea proiectului legii invatamantului preuniversitar s-a vorbit despre o eliminare graduala a acestora, care ar fi urmat sa se produca in urmatorii trei ani.

In plus, graba cu care se va face metodologia de admitere in clasa a IX-a, care trebuie finalizata si anuntata la inceputul anului scolar 2007-2008, deci mai sunt doar doua saptamani pana cand suna clopotelul, se va transpune in ordine superficiale, fara a se realiza o reforma reala si consistenta a educatiei.

De altfel, este deja o regula ca invatamantul romanesc s-a caracterizat in ultimii ani doar de masuri la repezeala, de scurta durata, elevii ramanand in continuare cobai. si stresul la care sunt supusi copiii si pe care l-a amintit ministrul Adomnitei va fi insa si mai mare.

In loc de trei (patru in cazul minoritatilor) lucrari de la testele nationale, elevii vor sustine un numar dublu in cazul tezelor (primul si al doilea semestru), intreaga clasa a VIII-a fiind sub o mare tensiune". scrie Romania libera.

Gandul afirma ca: "Decizia este surprinzatoare doar pentru cei care nu stiu ca de fapt testele nationale s-au perpetuat ca forma de finalizare a gimnaziului, desi ele nu mai sunt prevazute de lege, intrucat actuala lege spune ca MEC poate organiza anual modalitatea de finalizare a gimnaziului si de acces la liceu sau SAM.

Metodologia de finalizare a claselor a VIII-a va fi aprobata de ministru pana la 1 septembrie a.c.

In aceasta se prevede ca elevii claselor a VIII-a ai anului scolar 2007-2008 vor sustine teza cu subiect unic la disciplinele la care se da teza (Limba si literatura romana, Matematica, Geografie sau Istorie) la care, pentru elevii care studiaza in limba materna, se adauga teza la limba materna.

Mediile semestrelor I si II - pe discipline - vor reprezenta media disciplinei din care se va calcula media tezelor unice a clasei a VIII-a. Media tezelor plus media generala a gimnaziului (clasele V-VIII) impartita la doi reprezinta media de admitere la liceu sau SAM.

La sfarsitul clasei a VIII-a va avea loc repartizarea computerizata a elevilor in functie de media de admitere. Elevii care vor sa urmeze liceele vocationale si bilingve vor sustine, ca si pana acum, probele de aptitudini, care sunt obligatorii.

De asemenea, tot din anul scolar 2007-2008, tezele unice vor fi sustinute si de elevii claselor a VII-a si ele vor conta pentru media de finalizare a gimnaziului si accesul la invatamantul liceal".

"Admiterea in clasa a IX-a, pentru anul scolar 2008-2009, se va face pe baza rezultatelor la cele trei sau patru (in cazul minoritatilor) teze cu subiect unic, sustinute semestrial, si a mediei claselor V-VIII.

Pentru elevii care vor intra in aceasta toamna in clasa a VIII-a, la inceputul lunii septembrie va fi emis un ordin de ministru prin care testele nationale vor fi eliminate.

Numai sistemul de admitere in clasa a IX-a se va schimba, metodologia de sustinere a examenului de Bacalaureatul fiind asemanatoare cu cea de anul acesta", scrie .