Prima observatie a raportului se refera la invinsii si invingatorii pe care SAR i-a identificat in urma rezultatelor din primul tur de scrutin: “PSD nu a cistigat alegerile, asa cum incearca sa induca populatiei diferite posturi de televiziune, iar Alianta D.A. a fost principalul cistigator”, a remarcat presedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi.

“PSD a stagnat in raport cu localele din 2000, dar a pierdut in fata Aliantei, ca si in raport cu obiectivele stabilite”, sustin autorii raportului.

Tot ei spun ca PSD s-a situat mult sub sondajele autocomandate, care ii dadeau 50%, si mult sub acel 40a dat de sondajele independente, nereusind sa-si pastreze procentul de 70% pe care-l detinea inainte de alegeri la capitolul primari plus primari recrutati, scazind la 36% - procent obtinut in 2000. “PSD nu are de ce sa caute tapi ispasitori imaginari pentru insuccesul sau partial.

PSD plateste pretul unei atitudini agresive la nivelul cel mai inalt, care continua sinucigas si zilele acestea, prin aceiasi lideri cu imagine general negativa”, spun autorii raportului.

“Alianta a gresit la Iasi si Timisoara”

In opinia SAR, Alianta DA si-a maximizat performanta fata de 2000, atunci cind PNL si PD aveau, separat, sub 10 procente. “PNL a recuperat o mare parte din electoratul taranist, in timp ce PD a reusit sa ia votanti de la PRM.

Chiar daca PNL si PD au avut de cistigat individual, SAR considera ca aceste partide ar fi avut un succes “imens” daca mergeau pe modelul Bucuresti si Cluj unde a candidat Alianta. “Atit la Iasi, cit si la Timisoara au gresit ca nu au facut aliante locale in jurul celui mai bun candidat. Daca ar fi procedat asa, si-ar fi maximizat cistigul la mandatele pe consiliu”.

Analistii de la SAR au ajuns la concluzia ca Alianta a beneficiat de un vot de blam dat PSD. “Acesta i-a adus, in afara Capitalei principalele cistiguri si nu propria sa strategie.

Votantii au vrut neaparat o schimbare si acolo unde nu au avut incredere

in Alianta (cazul Bacau) au gasit alternativa la oricine, PUR, PNTCD etc.” se spune in raport. In opinia celor de la SAR, PRM a stagnat obtinind un cistig nesemnificativ fata de 2000, principala eroare a peremistilor fiind faptul ca liderul Vadim Tudor a avut o prezenta extrem de discreta in campanie iar schimbarea sa la fata a transmis mesaje neclare si confuze electoratului.

“La parlamentare PSD poate pierde”

In raport se arata ca la aceste alegeri a existat o mare surpriza aceasta fiind creata de sondaje mai ales de cele comandate de PSD la firma lui Alin Teodorescu, IMAS. Diferenta dintre Mircea Geoana si Traian Basescu a fost prognozata de acest institut ca fiind zero, in realitate votul demonstrind ca cei doi s-au distantat la 26 de procente.

CURS si CSOP au prezis diferente mai mari intre cei doi, 16 si respectiv 9 procente. SAR face un pronostic si pentru alegerile parlamentare din noiembrie anul acesta.

“Romania nu poate in cadrul politic existent sa fie guvernata decit de o coalitie”. Analistii SAR sustin ca din motive care tin de oportunitate politica o alianta cu PRM este greu de conceput, dar un partid care cistiga in jur de 42-43% si beneficiaza de redistributie poate guverna in Parlament cu un aliat ca UDMR sau PUR.

“Sansele ca Alianta sa cistige acest procentaj semnificativ la alegerile parlamentare, si nu PSD, au devenit considerabile, daca D.A. aplica in toata tara strategia pentru Bucuresti. PSD poate pierde o data ce Alianta devine o alternativa clara”, se mai spune in raport.

Vrancea-Mitrea si Bacau-Sechelariu, campioanele afacerilor cu asfalt

In ceea ce priveste administratia publica locala raportul SAR a scos in evidenta lipsa de reforma, intirzierea voita a descentralizarii institutiilor din administratie si concentrarea lor in mina partidului aflat la guvernare. Raportul SAR evidentiaza si modul in care bugetele locale sint “umflate” discretionar, in functie de judete.

Analistii dau exemplul alocarii pe judete a banilor proveniti din Fondul Special al Drumurilor, destinati intretinerii drumurilor judetene si comunale care ar trebui sa fie bazata pe trei criterii obiective: lungimea drumului, starea tehnica si volumul traficului. Ionita considera ca altele au fost criteriile de repartizare a banilor de vreme ce in Bacau si Vrancea au ajuns cei mai multi bani.

Pentru Bacau, judetul secretarului de stat de la Transporturi, Sergiu Sechelariu, dar si fieful fratelui sau, baronul PSD Dumitru Sechelariu, guvernul a alocat aproape 500 de miliarde de lei, situind judetul Bacau pe primul loc la repararea drumurilor. Pe locul doi se afla judetul ministrului transporturilor, Miron Mitrea, Vrancea, unde au fost dirijate aproape 400 de miliarde de lei.

De mentionat este ca cel care a dispus impartirea banilor este tot Mitrea.

Locurile trei si patru sint ocupate de fieful baronului de Constanta, Radu Mazare si cel al lui Bebe Ivanovici, Ilfov. “Se merge pe principiul cine-mparte parte-si face. Nu-ti trebuie PNA ca sa-ti dai seama cine e favorizat in distribuirea banilor de la buget” a mentionat analistul SAR.

“Guvernul nu se hotaraste sa descentralizeze cu adevarat - adica sa transmita nu numai bani primariilor si consiliilor, ci si putere de decizie la nivel local” a explicat analistul economic Sorin Ionita, membru al SAR.

“Una e ca cineva sa-ti dea o suma de bani pe care sa o gospodaresti singur si cu totul altceva daca iti da aceeasi suma de bani si te obliga sa cumperi un anume lucru, la cantitate, pret si furnizor stabilite la centru, si eventual sa te intorci inapoi cu restul pina la o anumita ora”, au explicat autorii raportului.