“Serbarile zapezii” au debutat in forta, cu un adevarat regal mediatic pentru opinia publica avida de scandal.

Nepotul si fiica lui Mircea Sandu, presedintele FRF, cuplul fotogenic Ion Ion Tiriac si Ileana Lazariuc, fotbalistul Dan Petrescu si inca alte citeva celebritati ale lumii mondene si sportive au venit sau vor fi adusi in fata procurorilor pentru a spune daca traiesc sau nu o poveste de dragoste cu cocaina.

Insa prea pare montat acest dosar, ca un episod “live” din telenovela “Si bogatii pling”, ca sa nu ne intrebam ce se ascunde in spatele lui si mai ales daca anchetatorii vor ajunge si la rechinii care fac marile jocuri pe piata drogurilor.

Din declaratiile oficiale reiese ca ancheta isi are originile intr-o razie a brigazii anti-drog facuta in urma cu doi ani, in clubul bucurestean “The Office”. Atunci au fost descoperite citeva pliculete cu cocaina linga masa unde se aflau Raluca Sandu, Walter Zenga si Dan Petrescu. In club mai erau prezenti in noaptea aceea Tiriac jr. si alte figuri ale “lumii bune”.

Prima intrebare este de ce a durat atit de mult, aproape doi ani, ca acest grup sa ajunga sa dea explicatii in fata procurorilor. Dan Petrescu declara ieri ca din noiembrie 2002 nimeni nu l-a mai deranjat cu vreo intrebare. Pina saptamina trecuta.

O ipoteza vehiculata este ca dosarul “Cocaina pentru VIP-uri” a fost repus acum pe tapet pentru a-l discredita pe Ion Tiriac, considerat un potential candidat la presedintie. Scenariul nu poate fi exclus in totalitate, insa el este putin plauzibil. Este aproape imposibil ca Tiriac sa nu fi stiut de problemele fiului sau.

Cunoscindu-si aceasta vulnerabilitate, omul de afaceri ar fi putut raspunde unei propuneri de a renunta la aspiratiile prezidentiale inca inainte ca implicarea juniorului sa fie facuta publica. Cu alte cuvinte, totul s-ar fi putut transa in culise.

Tocmai harmalaia creata in jurul intregii afaceri este de mirare. Cind vor sa ingroape un scandal, procurorii sint extrem de inventivi. Sint in stare sa aduca martorii la Parchet si prin tunelul de la metrou, doar sa nu afle ziaristii. Nu asa au procedat insa si de aceasta data. Cel mai clar indiciu - anuntarea in avans a audierii unui martor. Si ce mai martor: Dan Petrescu!

Dupa cum ne arata experienta ultimilor ani, autoritatile romane au grija sa atraga atentia presei atunci cind vor sa fie vazute ca lucreaza, ca se implica. Si cind se intimpla acest lucru? Cel mai adesea, atunci cind strainatatea este cu ochii pe noi.

Procurorul general a recunoscut vineri ca reteaua beizadelelor are legatura cu o alta filiera descoperita de investigatori, prin care cocaina era adusa in Romania din Venezuela. La inceputul acestei luni, a produs senzatie arestarea unui cetatean romano-american care avea in valiza nu mai putin de sapte kilograme de cocaina.

Surpriza a venit o data cu arestarea lui Ilie Potoroc, complicele sau, omul care urma sa-l preia de la aeroport. Potoroc deschidea usi folosindu-se de o legitimatie de consilier al deputatului Viorel Gheorghiu, el insusi judecat in prezent pentru ca ar fi inscenat furtul propriei masini, pentru a incasa asigurarea de 150.000 de marci.

La scurt timp, in dosarul cocainei capturate la Otopeni a mai aparut un suspect, un subofiter SRI, care, alaturi de Potoroc, avea misiunea de a-i asigura protectia carausului.

Aceasta noua filiera descoperita, prin care drogurile intrau in tara sub protectia unor personaje din institutii importante (parlament si SRI), arunca o noua lumina asupra intregii afaceri. Banuiala ca in Romania traficul cu droguri este controlat chiar de inalti functionari ai statului capata brusc consistenta. Iar toate scandalurile ramase in coada de peste devin si mai suspecte.

Poate nu intimplator, autoritatile au dat dovada de clementa atunci cind o mare cantitate de stupefiante a disparut, in urma cu trei ani, chiar din depozitul Directiei Anti-drog.

Si poate nu intimplator au ramas fara un raspuns convingator acuzatiile aduse sotiei generalului Zaharia, protagonista scandalului “Sintofarm”, sau dezvaluirile facute de sindicalistii din vami care isi acuzau sefii de complicitate cu traficantii.

Suspecta este si fauna care s-a dezvoltat in jurul Agentiei Nationale Anti-drog - pina la urma, ce a facut, concret, aceasta organizatie, condusa tot de un sef din politie? -, dar si armata de ciugulitori care incaseaza sute de mii de euro in numele luptei impotriva narcoticelor, gen Bobic si “animalele” sale.

Scenariul cel mai credibil care explica actiunile din ultima vreme ale politistilor si procurorilor tine mai degraba de semnale si presiuni venite din exterior.

Dupa cum se stie, rutele drogurilor sint supravegheate atent de o retea formata dintr-o multitudine de organizatii internationale. Practic, toate tarile civilizate stau cu ochii pe ele. Este foarte posibil ca si reteaua care aducea cocaina care se priza in cluburile de fite din Bucuresti sa fi intrat in atentia unor organizatii anti-drog din strainatate.

Aceasta monitorizare, care a dus la concluzia ca drogurile sint consumate in tara noastra, a obligat autoritatile romane sa demonstreze ca nu sint complice la astfel de operatiuni si ca sint dispuse sa treaca la actiune.

Ramine insa de vazut daca ele vor merge pina la capat, pina la marii dirijori si profitori ai afacerilor cu moarte alba, sau se vor multumi cu un scurt spectacol de artificii cu sportivi si beizadele.