Al-Qaida ameninta ca va ataca Europa daca nu va primi, inainte de 15 iulie, un raspuns satisfacator la propunerea de pace formulata de Ussama bin Laden, care a cerut ca toate statele europene sa-si retraga trupele din Irak, afirma un comunicat al organizatiei teroriste, publicat vineri de ziarul "Asharq al-Awsat", citat de AFP.

"Populatiei europene ii mai raman numai cateva zile pentru a accepta propunerea de pace a lui Bin Laden. In caz contrar, vor fi singurii vinovati", se arata in comunicatul semnat de Brigazile Abu Hafs al-Masri.

Ziarul, ce apare la Londra, a precizat ca a primit textul joi si nu a reusit sa il autentifice.

Intr-o inregistrare sonora difuzata in data de 15 aprilie de canalul de televiziune Al-Arabiya si autentificata de CIA, Ussama bin Laden propunea tarilor europene un armistitiu in cazul in care acestea se angajeaza sa nu lanseze agresiuni impotriva musulmanilor si sa isi retraga trupele din statele locuite de acestia.

Bin Laden precizeaza ca, pentru orice tara care accepta oferta sa, "pacea va intra in vigoare din momentul plecarii ultimului soldat" din teritoriile arabe si ca "oferta de pace este deschisa timp de trei luni, incepand de la data difuzarii mesajului".

Mai multe state europene au respins oferta teroristului Bin Laden, care nu este valabila in cazul Statelor Unite si al Israelului.

Musulmanii din Europa, in pericol

Mesajul ii avertizeaza pe musulmanii care traiesc in Europa ca dupa data de 15 iulie ar trebui sa paraseasca aceste tari pentru a se pune la adapost, deoarece pe Batranul Continent nu mai sunt in siguranta.

"Musulmanii care traiesc in Occident trebuie, daca pot, sa plece in state musulmane", se arata in comunicatul Al-Qaida.

"Cei care nu pot face acest lucru trebuie sa-si ia masuri de precautie si sa traiasca in cartiere locuite de musulmani, care nu vor fi atacate, sa-si faca provizii de hrana care sa le ajunga o luna, sa se protejeze, pe ei si familiile lor, sa economiseasca banii necesari pentru o luna sau mai mult, sa se roage mai mult decat pana acum si sa isi incredinteze soarta in mainile lui Allah", adauga

comunicatul organizatiei teroriste conduse de Bin Laden.

Al-Qaida s-a mutat in Irak

In contextul noii amenintari adresate Europei, fostul administrator american in Irak, Paul Bremer, afirma ca, dupa ce razboiul din Afganistan a fost castigat, membrii retelei Al-Qaida s-au mutat in Irak, Abu Moussab al-Zarqawi reusind sa creeze in aceasta tara o retea extrem de bine organizata, formata din teroristi antrenati in taberele organizatiei teroriste din Afganistan.

El a adaugat ca Zarqawi reuseste sa se deplaseze fara probleme in multe orase irakiene, inclusiv la Fallujah si Bagdad. "Este implicat activ in selectarea tintelor si este foarte atent in privinta securitatii sale. Mai devreme sau mai tarziu, va face insa o greseala si il vom prinde", a declarat Bremer.

Celule teroriste greu de distrus

Fostul administrator american in Irak a apreciat ca Zarqawi dispune de numai cateva sute de militanti in Irak, dar celulele organizatiei sale sunt extrem de greu de infiltrat si vor continua probabil sa comita atentate si dupa infrangerea celorlalte grupari teroriste.

Bremer a adaugat ca militantii din gruparea lui Zarqawi nu sunt cetateni irakieni, ei venind in special din Yemen si Sudan, dar si din Arabia Saudita. "Am reusit sa arestam o parte din ei si avem o idee despre organizatie. Este o retea formata din teroristi profesionisti, cu o structura celulara, care nu permite raspandirea pe scara larga a informatiei.

Din acest motiv, celulele sunt dificil de infiltrat. Si chiar daca reusim sa le infiltram, nu obtinem multe informatii. Este o operatiune foarte profesionista si foarte periculoasa. In mod sigur sunt responsabili pentru aproape toate, daca nu chiar toate, atacurile sinucigase", a spus el.

Zarqawi, dusmanul coalitiei

Paul Bremer a precizat ca trupele coalitiei din Irak trebuie sa se confrunte cu organizatia lui Zarqawi, al carei principal scop este sa ii ucida pe irakienii aliati cu coalitia, dar si cu insurgentii pro-Saddam (fosti membri ai regimului de la Bagdad, agenti de informatii si fosti membri ai gruparilor Fedayinilor, care opereaza in celule individuale si care ataca trupele coalitiei) si cu

combatantii straini (intrati in Irak din Siria, organizati in celule si avand drept scop comiterea de atacuri impotriva trupelor coalitiei).