Un nou scandal legat de adoptiile internationale ar putea sa inceapa, in contextul in care statul roman, care de abia a adoptat pachetul de legi privitoare la protectia copilului, cu masuri restrictive legate de adoptii pe placul Uniunii Europene, intentioneaza, conform unor declaratii ale unui oficial roman, sa solutioneze retroactiv cererile de adoptie facute pana la data de 8 octombrie 2001.

Ambasadorul Romaniei la Madrid, Stelian Oancea, citat de publicatia spaniola ABC, a anuntat ca, asa cum a promis oficial Guvernul de la Bucuresti, toate demersurile in vederea adoptiei internationale care au inceput inainte de 8 octombrie 2001 vor fi solutionate conform reglementarilor in vigoare la acea data.

Numai in Spania, sustine ambasadorul, conform sursei citate, 1425 de familii isi vor putea primi copiii „contractati“, avand in vedere ca, de la 1 ianuarie 2005, vor reincepe, cu caracter de urgenta, procedurile in vederea adoptiei acestora.

Ceea ce nu se cunoaste inca este ce se va intampla cu cele 1370 de cereri de adoptie din diverse tari inaintate dupa 8 octombrie 2001, dintre care 435 apartin unor cetateni spanioli. Inainte de a fi redeschise aceste cazuri, Guvernul Romaniei trebuie sa-si indeplineasca alte angajamente fata de Uniunea Europeana.

„La recomandarea UNICEF, am elaborat Codul copilului, in scopul protejarii minorului, conform Conventiei ONU privind drepturile copilului“, a spus Stelian Oancea. Codul are patru capitole, iar documentatia privind procedura de aplicare a sa va fi trimisa de Comisia Europeana.

Dupa ce Parlamentul de la Bucuresti va aproba aceasta procedura, dosarele de adoptie vor fi solutionate definitiv.

Cu toate acestea, conform noii legislatii (venita pe fondul unor incalcari grave, in trecut, a drepturilor copiilor adoptati, dar si a unor cazuri de adoptii facute cu titlu exceptional, intr-o perioada in care fusesera puse interdictii si care au starnit, la acea vreme, mania raportorului european Emma Nicholson), ce respecta si ea toate standardele europene in domeniu, adoptiile internationale

sunt restrictionate dur, urmand a fi luate in considerare, ca exceptii, doar cazurile in care cel care adopta sau unul dintre soti, in familia adoptiva care are domiciliul in strainatate, este ruda a copilului.

In acest context destul de confuz, este de asteptat ca o eventuala solutionare retroactiva a mii de cereri de adoptie internationala sa nu ramana fara ecou. Nu trebuie, de asemenea, uitata nici recenta solutie CEDO la un caz ce implica adoptii internationale.

Doua familii italiene care obtinusera hotarare definitiva pentru a adopta doua fetite din Romania nu au primit copiii deoarece Curtea a decis ca, dupa mai multi ani in care parintii adoptivi nu-si vazusera macar potentialii copii, este in interesul acestora din urma sa ramana in Romania, chiar si in centrul de plasament.