Dupa ce au reusit sa-i surprinda pe inspectorii fiscali cu metode din ce in ce mai ingenioase de-a lungul timpului, evazionistii apeleaza uneori si la practici „brutale“, a caror singura subtilitate o constituie fuga.

Conform unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), un cetatean ungur, asociat unic al unei firme din judetul Bihor, a prejudiciat bugetul de stat cu peste 20 de miliarde de lei prin comert ilegal cu produse petroliere, dupa care a disparut din Romania.

„Activitatile desfasurate de acest administrator au prejudiciat bugetul de stat cu sume considerabile, iar metoda utilizata s-a caracterizat nu prin ingeniozitate, ci prin simplitate, bazandu-se pe ideea: cumperi, vinzi, nu platesti nimic la stat si fugi”, explica in comunicat presedintele ANAF, Neculae Plaiasu (foto).

Firma X-treme Net SRL, avandu-l ca administrator pe Racz Gyula, nu a achitat la bugetul de stat 13,32 miliarde lei sub forma de accize si patru miliarde de lei reprezentand impozit pe profit si TVA, la care se adauga dobanzi si penalitati de intarziere insumand 2,86 miliarde de lei.

Potrivit ANAF, societatea a achizitionat de la diversi furnizori combustibil - vegasol, solvent si solvexol - si a vandut ulterior o parte a produselor. Firma nu se incadra in categoria platitorilor de accize, intrucat nu fusese inregistrata ca producator sau importator de carburanti auto, insa avea obligatia de a plati aceste taxe, intrucat produsele au fost puse in vanzare drept carburant.

Reprezentantii ANAF au inaintat o sesizare penala impotriva lui Racz Gyula, care nu a fost insa gasit pe teritoriul Romaniei.