Peste un milion de euro a castigat, in doi ani, o grupare de traficanti de carne vie din Galati, care trimitea "la produs" romance, cu destinatia Spania. Fetele erau, de cele mai multe ori, pacalite cu promisiuni de locuri de munca bine platite, sfarsind insa, de fiecare data, in barurile si bordelurile din Peninsula Iberica.

Vreme de mai bine de sase luni, politistii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Galati, impreuna cu procurori de la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati au monitorizat reteaua, pentru a identifica toti membrii gruparii. Ieri dimineata, in jurul orei 5,30, s-a dat semnalul interventiei.

Zeci de masini cu politisti de la "Crima Organizata", coordonati de comisarul-sef Ionel Pasquale, politistii din trupele speciale, DGCCOA si procurori au descins, simultan, la ascunzatorile proxenetilor. In urma perchezitiilor, au fost confiscate aproape trei kilograme de aur, aparatura electronica, telefoane mobile, lap-top-uri si sabii Ninja.

Sase suspecti au fost depistati si adusi la politie pentru audieri, cinci dintre ei fiind retinuti si introdusi in arest. Ei fac parte dintr-o grupare mai mare, de cel putin 13-14 persoane, care avea cartierul general si centrul de recrutare la Galati.

Potrivit anchetatorilor, traficantii de carne vie au recrutat, in ultimii doi ani, peste 50 de tinere, pe care le-au exploatat in baruri si bordeluri din Spania, unde le-au obligat sa se prostitueze. Ei au obtinut, de pe urma acestora, castiguri evaluate la peste un milion de euro.

Numeroase masini de lux, marcile BMW, Mercedes, Opel si Peugeot, au fost confiscate, fiind puse sub sechestru mai multe apartamente cumparate cu bani obtinuti din traficarea tinerelor. Acestea erau "scoase la produs" - cum se spune in limbajul proxenetilor - in baruri precum "Vahi 89", "Pipos" sau "Hacienda", din apropiere de Madrid.

Pentru fiecare "prestatie", o fata primea intre doua sute si o mie de euro, in functie de client si de dorintele acestuia. Atrase de mirajul banului castigat usor, tinerele romance erau sechestrate in astfel de baruri, fiind rotite, periodic, pentru a crea impresia de noutate clientului. Pasapoartele lor erau pazite cu strasnicie de proxeneti, care le tineau pe fete sub o permanenta observatie.

In ciuda masurilor de precautie luate de infractori, politistii de la "Crima Organizata" au reusit sa intre pe fir si sa le penetreze gruparea.

Cu sprijinul Centrului Regional de Combatere a Criminalitatii Transfrontaliere SECI si al Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din IGP, un politist si un procuror au fost trimisi in Spania, unde, cu ajutorul ofiterului roman de legatura si al autoritatii lor locale, au obtinut informatii importante in acest caz.

Anchetatorii au dat si de urma banilor, care erau trimisi in Romania prin Western Union si Money Gram. Printre liderii gruparii, capturati, ieri, de politisti si procurori, se numara S. Dumitru, zis "Taranul", sotia lui, S. Gabriela, zisa "Gina Carpazan", mama acesteia, L. Tudorita, si alti membri ai clanului, majoritatea rromi.

Cercetarile continua, pentru documentarea activitatii infractionale a intregii retele.

Dan CARBUNARU, Sorin TITEI