Ca si celelalte partide politice parlamentare, PSD a promis o reinnoire substantiala a listelor sale de alesi. Cert este ca noile conditii pe care conducerea centrala a partidului le-a impus celor care vor sa candideze la alegerile din toamna fac ca o parte dintre actualii parlamentari ai PSD sa nu revina la toamna in forul legislativ.

Una dintre conditiile impuse celor care pretind un fotoliu de senator sau deputat este de "a fi cunoscut ca un om cinstit", spune ghidul de indrumare a viitorilor parlamentari PSD.

Potrivit lui Dan Nica, membru in conducerea centrala a PSD si director de campanie al partidului, acest lucru inseamna ca acestia sa nu fi fost hoti sau, cu alte cuvinte, sa nu fi suferit condamnari penale pentru diverse infractiuni.

Cumulata cu conditia ca cel care ravneste la a deveni parlamentar PSD sa nu se afle in urmarire penala, aceste criterii ar putea debarasa actualul partid de guvernamant de cateva personaje care i-au deteriorat serios imaginea prin scandalurile de presa in care au fost antrenati.

In aceasta categorie se gaseste actualul deputat de Ilfov Viorel Gheorghiu, aflat in cercetare sub acuzatia ca a inscenat furtul propriului automobil. Gheorghiu a devenit cunoscut si datorita relatiilor sale de rudenie cu Bebe Ivanovici, fost baron local PSD, eliminat recent din postura de candidat pentru functii publice.

Si Culita Tarata, deputat PSD de Neamt, aflat in atentia PNA, are sanse mari sa dispara de pe listele de parlamentari ai partidului. Urmarirea penala a fost declansata si in cazul deputatului PSD de Maramures Luca Stefanoiu, situatie ce ii garanteaza ca nu mai are ce cauta pe listele parlamentare ale partidului.

Nici senatorul PSD de Buzau Trita Fanita nu poate avea pretentii la un nou fotoliu de parlamentar, dat fiind scandalurile publice in care a fost implicat in ultimii ani. La toate acestea se poate adauga condamnarea penala suferita in 1989.

O alta cerinta impusa membrilor PSD care doresc sa candideze pentru Parlament este de a nu fi implicati in scandaluri de presa care au afectat imaginea PSD, insa aceasta conditie va fi interpretata de la caz la caz.

Un alt senator PSD care va disparea din viitorul Parlament este Dionisie Bucur. Acesta face parte din categoria celor sanctionati pe linie de partid. Toti cei revocati, suspendati din functii sau carora li s-a retras sprijinul politic nu pot candida pentru un mandat de senator sau deputat, spune acelasi manual pentru viitorii alesi PSD.

Tot in aceasta categorie intra deputatul de Suceava Alecu Sandu.

De asemenea, nu se pot inscrie pe lista pentru Parlament actualii alesi locali ai PSD, toti cei care au candidat la alegerile locale si care in aceasta vara au primit functii in administratia publica locala.

Toti acesti parlamentari PSD care au preferat administratia publica renuntand la Parlament nu se vor putea intoarce la toamna in caz ca se razgandesc, deoarce partidul le interzice explicit acest lucru.

In aceasta categorie se afla fostul senator Doru Laurian Badulescu, actual presedinte al CJ Ilfov; fostul deputat Silvian Ciuperca, actual presedinte al CJ Ialomita; fostii deputati Dumitru Buzatu si Vasile Mihalachi, actuali vicepresedinti al CJ Vaslui; fostul deputat Gheorghe Ana, actual consilier judetean in Dambovita; fostul deputat Rosca Radu, actual consilier judetean in Maramures.

Cat de substantiala va fi innoirea listelor PSD ramane de vazut, dat fiind ca tinerilor nu li s-au rezervat locuri speciale pe liste. Victor Ponta, liderul TSD, a anuntat ca va boicota alegerile preliminare din PSD din acest motiv. Nici el si nici alti membri TSD nu vor particpa la aceste alegeri preliminarii pentru a fi desemnati candidati PSD pentru Parlament.