Curtea Suprema din Belarus a interzis activitatea Partidului Muncitoresc (de opozitie), cu cateva luni inaintea alegerilor legislative, in urma unei plangeri formulate de Ministerul Justitiei, relateaza AFP.

Ministerul Justitiei a acuzat Partidul Muncitoresc ca a incalcat Codul Civil si a furnizat o adresa juridica falsa. Liderul partidului, Aleksandr Buhvostov, a calificat decizia Curtii Supreme drept una "politica", recunoscand ca au existat "cateva greseli", care au fost insa corectate. "Dar Ministerul Justitiei a primit un alt ordin, acela de a elimina partidul", a subliniat el.

Justitia din Belarus a decis, in trecut, interzicerea mai multor organizatii de aparare a drepturilor omului, dar este pentru prima data cand scoate in afara legii un partid de opozitie.

"Vom fi obligati sa ne desfasuram activitatea ilegal", a afirmat liderul Partidului Muncitoresc, adaugand ca membrii formatiunii sale politice se vor prezenta la alegerile din 17 octombrie in calitate de candidati independenti.

Presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, aflat in functie de zece ani, conduce un regim autoritar care a determinat, practic, izolarea tarii pe plan international.