Traficul feroviar, ca si cel rutier spre sudul Republicii Moldova, Ucraina si Rusia, a ramas, in continuare, blocat.

Sute de militieni transnistreni au fost masati pe linia de demarcatie dintre regiunea separatista si restul republicii. Pentru mai multa siguranta, blocuri de beton au fost amplasate pe sinele de cale ferata in zona garii centrale din Tighina si la iesirea din oras, ca si pe soseaua care leaga Chisinaul de Tiraspol.

In spatele acestor baraje, la scoala-internat pentru copii orfani din Tighina, profesorii, copiii si parintii lor, deveniti ostatici ai fortelor de represiune, isi apara scoala de invadatori, porniti sa-si implineasca obiectivul: purificarea etnolingvistica.

Iar la Chisinau nu a fost nici acum solutionata situatia exploziva de la Compania Teleradio Moldova, unde jurnalistii se lupta pentru libertatea lor de exprimare. Alte forte de represiune - politistii moldoveni - calca in picioare, cu aceeasi inversunare ca si militienii transnistreni, drepturile fundamentale ale omului.

In acest timp, presedintele comunist al Republicii Moldova a plecat, linistit, in vacanta. La Karlovy Vary.

N-au mai facut fata presiunilor

Cinci angajati de la scoala-internat pentru copii orfani din Tighina au demisionat, ieri, dupa ce reprezentanti ai administratiei transnistrene au declarat ca intentioneaza sa trimita trupele cu destinatie speciala (vestitele trupe OMON) pentru "a elibera" copiii din aceasta scoala, a declarat pentru BASA-press profesoara Maria Ungureanu, directoarea scolii.

Ea a precizat ca reprezentantii Tiraspolului i-au calificat pe profesorii de la aceasta institutie drept "fosti puscariasi".

Ungureanu a precizat ca au demisionat directorul adjunct, un profesor, un muncitor si doua asistente medicale. "Oamenii nu mai rezista presiunilor. Toti suntem ingrijorati, mai ales in conditiile in care atat Parlamentul, cat si presedintele Republicii Moldova ne-au lasat in voia sortii si au plecat in concediu", a spus Ungureanu.

Potrivit acesteia, autoritatile tiraspolene au anuntat ca pentru copiii de la scoala-internat din Tighina a fost pregatit localul unei... gradinite. Copiii ar urma sa fie transferati acolo pana se va clarifica situatia. Totodata, in orfelinat urmeaza sa fie deschisa o scoala de militie.

Ungureanu a subliniat ca atat corpul didactic si angajatii scolii-internat, cat si copiii sunt gata sa-si apere pana la sfarsit scoala si sa nu cedeze.

Aproximativ 40 de militieni transnistreni continua sa blocheze, pentru a zecea zi consecutiv, salile din scoala-internat, copiii avand acces doar la bucatarie si la dormitoare. Hrana zilnica pentru ostatici - copii, profesori, alti angajati - este asigurata de reprezentantii Misiunii OSCE in Republica Moldova.

Negocieri, dupa...

Au aparut primele reactii oficiale la propunerea prim-viceministrului rus de Externe, Valeri Loscinin, care i-a chemat pe reprezentantii Republicii Moldova si ai Transnistriei "sa organizeze urgent o reuniune, la care sa participe co-mediatorii, pentru elaborarea unor pasi reciproc acceptabili pentru iesirea din acest impas periculos".

In replica, potrivit agentiei Infotag, Vasili Sova, ministrul Reintegrarii de la Chisinau, considera ca "reluarea negocierilor in format pentagonal este posibila doar dupa rezolvarea problemei scolilor moldovenesti din Transnistria". In continuare, Sova s-a referit la un protocol initiat chiar de co-mediatori (n.n.

- este vorba despre Rusia, Ucraina si OSCE), dar care a fost semnat de Chisinau, Tiraspolul refuzand categoric sa-l accepte. Protocolul prevede revenirea la statu-quo, care existase pana la 15 iulie - ziua in care administratia Transnistriei a luat decizia de a inchide scolile romanesti si a inceput sa aplice forta impotriva scolilor.

Vasili Sova a insistat ca orice intrevederi si negocieri sunt posibile doar cu conditia ca Tiraspolul sa semneze documentul propus de co-mediatori.

"Novaie Izvestia" incita

Ziarul moscovit "Novaie Izvestia" a reusit, ieri, sa-i irite pe guvernantii de la Chisinau. Intr-unul din articolele din ultima editie a cotidianului, au fost aratate cateva dintre pericolele pe care le-ar putea provoca transnistrenii si care ar ameninta stabilitatea economica a Moldovei.

Ziarul scrie ca Tiraspolul poate raspunde cu succes la sanctiunile economice introduse de Chisinau impotriva Transnistriei.

Dupa cum presupune autorul articolului, Tiraspolul ar putea inchide vana de la conducta cu gaz metan, sa intoarca intrerupatorul electric si sa declare un razboi al cailor ferate: "Cert este ca vana de la conducta de gaz metan care ajunge in Moldova se afla pe teritoriul Transnistriei, tot aici este situata centrala electrica moldoveneasca, care furnizeaza energie electrica pentru capitala

Moldovei. De acest moment s-au folosit candva, cu succes, autoritatile de la Tiraspol. Ca rezultat, in 1992, chisinauienii au fost nevoiti sa ramana, pentru o perioada indelungata de vreme, fara lumina si sa-si gateasca bucatele la ruguri".

In acelasi articol, se mai informeaza ca "un grup de politisti moldoveni vor pleca, in zilele apropiate, pentru un stagiu la Batumi; initiativele de pace georgiene in privinta razvratitei Osetia de Sud s-au dovedit a fi cat se poate de atragatoare pentru Moldova".

In replica, responsabili din conducerea Republicii Moldova incearca sa minimalizeze efectele acestor pericole.

Seful Directiei pentru coordonarea sistemelor energetice si investitii a Ministerului Energeticii, de exemplu, a declarat ca Tiraspolul nu poate impiedica furnizarea gazelor naturale pe teritoriul republicii, deoarece exista trei gazoducte, prin intermediul carora gazul metan poate fi adus in Moldova. Pe de alta parte, nici ocolirea teritoriului Transnistriei nu ar fi o piedica tehnica esentiala.

Desigur, Transnistria poate inceta furnizarea energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, de pe malul stang al Nistrului. In acest caz, insa, ar avea mai mult de suferit insasi Transnistria.

Oricum, a adaugat responsabilul, actualul sistem de aprovizionare cu energie electrica a Moldovei cuprinde o gama suficienta de variante de alternativa pentru cazurile de blocare a Centralei Electrice de la Cuciurgan.

Surse din cadrul Intreprinderii de Stat "Calea Ferata din Moldova" au specificat, in context, ca transportul pe calea ferata s-ar putea asigura ocolind teritoriul Transnistriei, prin nordul Moldovei. De fapt, tot la fel s-au petrecut lucrurile si in septembrie 1992. Desigur, cu sporul de cheltuieli necesitate de ruta ocolitoare.

In privinta afirmatiilor despre stagiile de perfectionare a politistilor moldoveni la Batumi, autoritatile moldovene au negat categoric o asemenea informatie. Si e foarte posibil sa fie adevarul adevarat. Caci Mihail Saakasvili nu pare deloc sa fie persoana cea mai agreata de presedintele comunist Voronin.

Jurnalistii protestatari au dat in judecata politia

Comisariatul municipal de Politie din Chisinau a fost dat in judecata de catre jurnalistii protestatari de la Compania Teleradio-Moldova. Motivul plangerii il constituie incidentele de duminica trecuta, cand, la sfarsitul mitingului de protest, organele de represiune i-au atacat in forta pe grevistii din preajma Casei Radio.

Dupa cum precizeaza Dorin Chirtoaca, juristul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, care-i reprezinta in instanta pe protestatari, politistii au actionat in mod ilegal, deoarece manifestatia de protest fusese autorizata din timp de Primaria Chisinaului.

La conferinta de presa in aer liber, convocata de jurnalistii protestatari, jurnalista Valentina Ursu a dat citire unei declaratii semnate de grevisti in care se spune ca "actiunile in forta ale structurilor de ordine, care au avut loc in ziua de duminica, soldate cu victime, ne conduc la trista constatare ca doleantele noastre sunt in continuare neglijate si fortele de politie au primit

indicatia de a interveni si a opri recursul nostru legal si autorizat la exprimare si dreptate. (...) Ne vedem in situatia de a admite ca cei care sunt pusi sa vegheze respectarea legii sustin abuzurile comise de conducerea ilegala a companiei".

Cu aceeasi ocazie, 5 din cei 15 membri ai Consiliului de Observatori al Companiei Teleradio-Moldova (un fel de supervizori - din partea societatii civile - ai procesului de transformare a institutiei de stat intr-una publica), Alexandru Dorogan, Val Butnaru, Petru Chiriac, Victor Osipov si Victor Moraru, si-au anuntat intentia de a demisiona.

Acestia au facut publica o declaratie in care isi exprima ingrijorarea in legatura cu "degenerarea critica a situatiei in interiorul si in jurul acestei institutii, constatand incapacitatea Consiliului de a se intruni in regim de urgenta, analizand elementele clare ce definesc criza procesului de transformare in institutie publica a Companiei de Stat Teleradio-Moldova".

Cei cinci au condamnat "prezenta excesiva a fortelor politienesti in perimetrul institutiei publice nationale si, mai ales, agresarea nejustificata de catre acestea a protestatarilor pasnici. (...) Gesturile de violenta intreprinse de autoritatile de stat sunt de natura sa suprime libertatea manifestantilor si a autorilor de programe".

Ei au apreciat rezultatele selectarii personalului drept triere a cadrelor pe principii de loialitate politica si administrativa, cu eliminarea acelor jurnalisti care se opun de mult timp cenzurii si imixtiunilor nepermise in politica editoriala a institutiei.

Deoarece accesul le este interzis in Casa Radio, jurnalistii de la Compania Teleradio-Moldova si-au continuat in aer liber, nonstop, protestele. Pe stalpii din preajma peluzei unde se afla jurnalistii protestatari, in dimineata zilei de ieri au fost aduse instalatii de iluminat, cu sprijinul primariei.

Iar baba se piaptana

De la serviciul de presa al Presedintiei Republicii Moldova aflam ca Vladimir Voronin a plecat in concediu. La Karlovy Vary. Ca si in anii recuti, el si-a luat sotia si a plecat, la 1 august, in Cehia. Ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat la el acasa.

Comunicatul oficial nu uita sa aminteasca de faptul ca Voronin se odihneste la Karlovy Vary de mai multi ani. Chiar dinainte de a deveni presedinte. In ultimii trei ani, probabil pentru a fi pe placul sefului, isi petrec concediul la Karlovy Vary si alti guvernanti comunisti.

Opozitia din Republica Moldova a criticat serios conducerea republicii, care nu a renuntat la concediu, in ciuda situatiei tensionate din Transnistria si de la compania Teleradio-Moldova, unde continua de peste o saptamana actiunile de protest si pichetarea organizata de unii fosti angajati.

Alianta "Moldova Noastra" i-a chemat pe liderii comunisti sa renunte la concediu si sa convoace o sesiune extraordinara a Parlamentului. Propunerea a fost, bineinteles, respinsa de Biroul Permanent al Parlamentului, in care partidul de guvernamant este majoritar.