Informatia a fost confirmata oficial de catre Administratia Prezidentiala de la Chisinau, printr-un comunicat sec. De remarcat ca mediile din Transnistria au reactionat si ele imediat la aflarea acestei vesti, agentiile transnistrene transmitand rapid aceasta stire.

Momentul ales de Vladimir Voronin pentru a parasi Basarabia este unul cum nu se poate mai nepotrivit: criza politica dintre Republica Moldova si Transnistria a atins cel mai fierbinte moment de la razboiul de acum 12 ani.

In prezent, caile ferate care fac legatura intre Republica Moldova si Transnistria sunt blocate, iar separatistii de la Tiraspol se pregatesc sa opreasca alimentarea cu gaze si energie electrica a Basarabiei. De asemenea, conform surselor ZIUA, in timpul noptii de marti spre miercuri, trupe militare transnistrene au ocupat pozitii in orasul Tighina, revendicat de transnistreni.

Intre timp, la Bucuresti, la peste doua saptamani de la declansarea la Tiraspol a campaniei concertate de distrugere a identitatii romanesti din Transnistria, autoritatile romane nu au inca o reactie ferma si adecvata pentru protejarea zecilor de mii de etnici romani din Transnistria.

In urma prigoanei dure anti-romanesti pusa in practica de militienii trimisi de liderul rusofil de la Tiraspol, Igor Smirnov, autoritatile de la Bucuresti s-au pierdut in declaratii si au demonstrat ca nu au o strategie bine pusa la punct pentru rezolvarea crizei transnistrene.

Desi Guvernul vorbeste azi de "ignoranta si superficialitatea" cu care trateaza Opozitia problema transnistreana, in realitate autoritatile romane par sa fi dat dovada de superficialitate in abordarea campaniei anti-romanesti lansata de Tiraspol.

Din nefericire, nu numai autoritatile au aratat lipsa de viziune fata de problema transnistreana, ci intreaga clasa politica romaneasca a demonstrat ca nu are o solutie pentru salvarea identitatii nationale a romanilor din stanga Nistrului.

Lipsa unei pozitii comune fata de aceasta problema au dovedit-o chiar si analistii politici consultati de ZIUA vizavi de problema transnistreana. Va prezentam mai jos atat pozitia Guvernului si Opozitiei, cat si aprecierile analistilor politici romani.