Federatia Rusa va trimite curand un reprezentant special la Tiraspol si Chisinau.

Ministerul de externe de la Moscova precizeaza ca Igor Savolski va incerca sa contribuie la deblocarea procesului de negocieri dintre Republica Moldova si autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana si anularea sanctiunilor reciproce.

El se va intalni, de asemenea, cu reprezentantii Ucrainei si ai OSCE , care participa la negocierile multipartite privind solutionarea conflictului transnistrean.

Adjunctul reprezentantului oficial al Ministerului de externe, Boris Malahov a spus ca „reprezentantul special al Rusiei, Igor Savolski, va contribui la identificarea unei solutii civilizate problemei scolilor”.

Implicarea Ucrainei

In acelasi timp, ministerul de externe din Republica Moldova infirma ca Ucraina ar permite intrarea pe teritoriul ei - fara acte moldovenesti - a exporturilor transnistrene.

Potrivit Basa-Press, reprezentanti ai ministerului de externe de la Chisinau au avut o intrevedere cu ambasadorul Ucrainei, Petro Cealii.

Oficialul ucrainian a informat ca Kievul nu a luat nici o decizie oficiala privind acordarea de facilitati partii transnistrene.

Potrivit agentiei oficiale transnistrene Olvia-Press, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, declarase cu prilejul deblocarii caii ferate de la Tighina ca Ucraina nu va bloca exporturile si importurile transnistrene.

„De acum inainte, marfurile transnistrene vor trece prin Ucraina, fara autorizatia vamala a Moldovei”.

Traficul feroviar a fost reluat

Mai mult decat atat, un grup de deputati din opozitie, membri ai PPCD si ai Aliantei „Moldova Noastra” au cerut Procurorului General al Republicii Moldova, Valeriu Balaban, sa actioneze in judecata atat pe liderul separatist Igor Smirnov, cat si pe administratia de la Tiraspol.

Intre timp, traficul feroviar intre Republica Moldova, Ucraina si Rusia a fost integral reluat.

Insa la mai bine de 24 de ore de cand regimul separatist de la Tiraspol a oprit livrarea de curent electric, mai raman fara lumina aproximativ 120 000 de persoane, din peste 25 de localitati din sudul si centrul tarii.

De asemenea, legatura telefonica dintre cele doua maluri ale Nistrului, care a fost intrerupta de aproape un an, ramane in continuare o problema si nici nu exista vreo intentie de a fi reluata.