Ieri dupa-amiaza a explodat „bomba“. Viorel Catarama, unul dintre cei mai potenti oameni de afaceri din PNL, nu se regaseste pe listele electorale. Initial, el era trecut pe o pozitie eligibila la Senat la Vaslui, nu i-a convenit circumscriptia si, conform unor surse din PNL, chiar a facut ceva scandal.

Intr-un final, conducerea PNL a decis retragerea de pe liste a lui Viorel Catarama, considerandu-se ca acesta este destul de vulnerabil la atacurile PSD si astfel PNL si Alianta D.A. ar avea de suferit la imagine.

Din informatiile pe care le detinem, listele Aliantei nu contin unele nume „grele“ care sunt la ora actuala in Parlament, fie la Senat, fie la Camera. Astfel, democratul Vasile Bran, deputat neintrerupt din 1990, nu mai candideaza. Tot din PD si tot din Brasov, o alta absenta de marca: ex-taranistul Sorin Lepsa.

Fostul sef al lui Lepsa din PNTCD si actual coleg de partid in PD, ex-premierul Radu Vasile, este si el in afara listelor. Democratii au renuntat si la Victor Babiuc, caruia se pare ca nu i-au iertat dezertarea din 2000, cand a trecut la liberali.

Rezultatele slabe ale filialei pe care a condus-o l-au scos din carti si pe deputatul Ioan Onisei, unul dintre cei mai activi - imediat dupa Emil Boc - parlamentari ai Opozitiei.

De la liberali, asa cum se anticipa si cum de altfel chiar cei in cauza anuntasera, nu candideaza Valeriu Stoica si Dinu Patriciu. Dintre actualii parlamentari au fost lasati la vatra Marin Anton (deputat de Ilfov) si Ion Sarbulescu (senator de Mehedinti). Nu a mai intrat in calcule deputatul de Cluj, fost, pentru o scurta perioada, ministru al Transporturilor, Anton Ionescu.

De asemenea, doi dintre venerabilii liberali (si printre foarte putinii liberali autentici, supravietuitori ai garniturilor din perioada interbelica), Mircea Ionescu-Quintus si Alexandru Paleologu, s-au retras din cursa pentru un nou mandat de parlamentar.

Desi se afla pe liste, doi dintre economistii liberalilor, Napoleon Pop si Viorel Coifan, au pozitii care nu sunt sigure ca le vor asigura intrarea in Camera Deputatilor.

In cazul lui Viorel Coifan, ar fi o pierdere foarte grea pentru PNL, deoarece este unul dintre cei mai buni specialisti pe probleme de administratie publica locala, avand si relatii foarte stranse cu reprezentanti ai Congresului Puterilor Locale si Regionale. Nu in ultimul rand, Coifan este la ora actuala unul dintre cei mai activi parlamentari ai Opozitiei.