Ponderea IMM-urilor in produsul intern brut a crescut la 70%, iar participarea lor la valoarea adaugata bruta a ajuns la 56%, se arata in sinteza pe primul semestru al anului 2004 elaborata de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.

Conform sintezei, numarul intreprinderilor nou-create este aproape constant in ultimii doi ani, iar numarul angajatilor in IMM reprezinta 57% din totalul angajatilor pe economie, 90% dintre IMM fiind microintreprinderi.

Din aceste date reiese ca productivitatea unui angajat dintr-o firma mica este mai mare decat media. In schimb, ce pierd intreprinderile mari din punct de vedere al productivitatii compenseaza prin valoarea adaugata. Situatia se datoreaza tehnologiei, lanturilor de productie mai complexe si pozitiilor de piata consolidate, avantaje specifice marilor intreprinderi.

Conform raportului, profitabilitatea si cifra de afaceri realizata de IMM private este mult mai mare decat a IMM de stat, aceeasi situatie regasindu-se in ceea ce priveste cifra de afaceri pe angajati.

O schimbare importanta s-a produs prin cresterea IMM ce opereaza in industrie si servicii. Astfel, industria contribuie intr-o proportie din ce in ce mai mare la realizarea profitului brut obtinut in economia privata, in timp ce contributia serviciilor este in descrestere.

Cea mai mare crestere a productivitatii in 2002 s-a inregistrat la categoria „alte servicii“, urmata de comert (sectoare in care gradul de ocupare a fortei de munca s-a diminuat sau a crescut nesemnificativ).