Reabilitarea integrala a canalizarii Bucurestiului ar costa aproape 160 de milioane de euro. Desi era treaba societatii mixte romano-franceze Apa Nova Bucuresti, viceprimarul general Razvan Murgeanu are acum la indemana un studiu, comandat de Directia de Utilitati Publice a Primariei Capitalei anul trecut, dupa inundatiile din luna septembrie.

Acesta arata care sunt problemele canalizarii si care ar fi lucrarile necesare a fi facute de urgenta. Murgeanu spune ca reabilitarea intregului sistem ar costa aproape 160 de milioane de euro, bani pe care municipalitatea ar trebui sa-i imprumute, intrucat bugetul nu permite un astfel de efort. "Ceea ce poate face insa acum primaria este sa intervina in zonele cu probleme.

Ar costa numai 6 milioane de euro si ar da solutii pentru unele puncte nevralgice care apar in timpul ploilor cu debit mai mare. De exemplu, un colector din zona Giulesti-Crangasi a ramas de pe vremea lui Ceausescu neracordat la colectorul mare de pe malul Dambovitei, ceea ce acum creeaza probleme.

In plus, betonarile si reducerea spatiului verde de pe suprafete mari, care in mod natural absorbeau apa de ploaie, aduc acum toata apa provenita din ploi in canalizare, care nu a fost dimensionata la nivelul actual de consum. Noi avem deja solutii, pe care le vom propune in prima sedinta de consiliu municipal", ne-a declarat viceprimarul Murgeanu.

Sistemul de canalizare al Capitalei are, in unele zone, o vechime de peste 100 de ani, iar investitii esentiale pentru modernizarea lui nu au fost facute in ultimii 50 de ani. Canalele colectoare ale apei de ploaie din Bucuresti inseamna o retea de peste 2.400 de km, cu 45.000 de guri de scurgere.

Apa Nova Bucuresti, firma raspunzatoare pentru desfundarea si buna functionare a canalelor, a comunicat presei ca, la ultimele ploi din oras, a actionat ferm cu toate cele 20 de utilaje, insa inundarea strazilor s-a datorat casetei colectoare, si nu infundarii canalizarii, desi aceeasi firma recunoaste ca unele firme care au reparat strazile au blocat scurgerile spre canalizare.