Peste 31.000 de absolventi de liceu vor participa la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, care va avea loc in perioada 23 august-9 septembrie 2004. A doua sesiune de Bacalaureat se va desfasura in 115 unitati de examen, lucrarile urmand sa fie evaluate in 51 de centre. De asemenea, peste 10.000 de cadre didactice vor fi implicate in activitatile prevazute de metodologie.

Examenul de Bacalaureat consta in sustinerea a doua, respectiv a trei probe comune si a trei probe diferentiate, in functie de filiera si profil. Astfel, probele comune sunt cea de limba si literatura romana, cea de limba moderna de circulatie internationala studiata in liceu, precum si cea de limba materna.

In ceea ce priveste examenele diferentiate in functie de filiera, profil, specializare si de optiunea elevului, metodologia prevede proba "d", in cadrul careia elevii de la filiera teoretica (profilul umanist) si cei de la filiera vocationala, cu exceptia profilului militar, specializarea matematica-informatica, vor sustine un examen scris la istorie sau geografie.

De asemenea, cei care au absolvit filiera teoretica (profilul real), filiera tehnologica sau filiera vocationala (profilul militar, specializarea matematica-informatica) vor sustine, in cadrul probei "d", un examen scris la matematica. Proba "e" prevazuta de metodologie consta intr-un examen scris sau practic la o materie din aria curriculara, corespunzatoare specializarii.

Ultima proba, "f", consta intr-un examen scris sau practic la una dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, altele decat cele sustinute anterior. Potrivit MEC, proba orala la limba si literatura romana se va desfasura intre 23 si 24 august, iar proba orala la limba si literatura moderna, intre 25 si 26 august.

In zilele de 27 si 28 august va avea loc proba orala la limba si literatura materna. Proba scrisa la limba si literatura romana va avea loc pe 30 august, iar cea la limba si literatura materna, pe 31 august.