"Afirmatiile facute in presa de catre Adrian Cojocaru - de profesie inginer agronom - demonstreaza rea-credinta si sunt expresia frustrarilor sale, izvorate din lipsa de implicare in activitatile care decurg in mod legal si real din functia de vicepresedinte al CNAS", a adaugat presedintele CNAS.

Potrivit acestuia, Adrian Cojocaru, in calitate de membru al CA al CNAS, nu a reusit sa asimileze nici macar elemente minimale ale mecanismelor de functionare ale sistemului.

Sustinere totala pentru Cojocaru

Bogdan Hossu, liderul "Cartelului Alfa", afirma ca fostul vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Adrian Cojocaru, are sustinerea totala din partea confederatiei din care provine.

"Ne-a prezentat situatia si are documente care pot demonstra acuzatiile lansate si faptul ca CNAS este un instrument politic, nu o institutie in slujba cetateanului", a declarat Hossu, completand ca pregatirea lui Adrian Cojocaru nu are nici o legatura cu puterea acestuia de a aprecia modul in care functioneaza sistemul asigurarilor de sanatate.

"A fost desemnat din partea sindicatelor sa reprezinte la CNAS interesele asiguratilor si s-a achitat de sarcina. CNAS nu functioneaza ca un spital, ci este un organism in care asiguratii trebuie sa aiba un cuvant de spus", afirma Hossu.

La randul lui, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, afirma ca "haosul se vede din avion, nu era nevoie sa vina Cojocaru sa spuna ce se intampla". Costin a declarat ca BNS nu a fost informat din timp de catre Cojocaru cu privire la problemele pe care le-a depistat la CNAS.

Cu toate acestea, singurul lucru care i s-ar putea reprosa lui Cojocaru este ca a cedat prea usor in fata celor care au facut ca sistemul asigurarilor de sanatate sa fie "bolnav si prost gestionat", spune Costin.

In schimb, Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia, afirma ca exista probleme in sistemul asigurarilor de sanatate, dar ca situatia nu este atat de grava pe cat a fost descrisa de Adrian Cojocaru.

In ce priveste desemnarea de catre sindicate a unui succesor al lui Adrian Cojocaru la CNAS, liderii au aratat ca nu a fost luata inca o decizie, urmand sa aiba loc consultari in acest sens intre confederatii.

Adrian Cojocaru a criticat, marti, intr-o conferinta de presa "subordonarea totala a CNAS fata de Ministerul Sanatatii", care ar fi dus la declinul sistemului asigurarilor de sanatate si ar fi impins CNAS in pragul colapsului.