Aproximativ 300 de tineri din toata tara s-au inscris la cea de-a IV-a editie a concursului de software e-Idea, un eveniment creat pentru tinerii care isi doresc o cariera in domeniul IT & C.

Dupa selectie, au ajuns in finala 75 de proiecte, alegandu-se in cele din urma patru premianti. Marele premiu a fost castigat de Balan Ramona Olivia, studenta la Facultatea de Informatica din Iasi. Proiectul Ramonei, "JUSTA" – un portal de consiliere juridica, a fost rasplatit cu suma de 1.000 de euro, la care se adauga asistenta pentru infiintarea unei firme.

In continuare, premiul pentru cea mai inovativa idee i-a revenit lui Jalba Claudiu, absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare, Bucuresti. Proiectul sau, "Mtickets" – reprezinta o modalitate de rezervare a biletelor la spectacole.

Dupa cum ne-a declarat Claudiu, finalizarea acestui soft depinde si de timpul pe care il are la dispozitie, el fiind momentan in cautarea unui loc de munca. Probabil ca acest premiu ii va deschide cateva usi.

Mai departe, premiul al III-lea a intrat in posesia lui Petrache Cristian, student la psihologie in Ploiesti. Proiectul sau, "OTP Encrypt", reprezinta un program de criptare a datelor si a fost rasplatit cu produse software pentru dezvoltarea aplicatiilor web, in valoare de 1.000 de dolari.

Cel de-al IV-lea premiu a fost acordat lui Dan Ovidiu, pentru o idee inovatoare in domeniul comertului electronic. Premiul sau a constat intr-un PDA si aplicatii software.

Criteriile dupa care au fost acordate premiile au fost urmatoarele: originalitate, impact socio-economic si modalitate de implementare.

Competitia e-Idea este organizata de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software, (ARIES), Liga Studentilor din Automatica si Calculatoare si Asociatia Studentilor Economisti din Romania, iar premierea s-a facut ieri, in cadrul evenimentului Binary, expozitia Nationala de Electronica si Software.

Binary a fost lansat de ARIES in septembrie 1998 la Universitatea Politehnica Bucuresti, cu scopul de a reuni comunitatea inovativa a industriei IT & C din Romania. Ajunsa la cea de-a saptea manifestare, editia de anul acesta se desfasoara intre 22 si 25 septembrie in cadrul complexului expozitional Romexpo din Bucuresti.