Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca unitatile din domeniul mineritului si cailor ferate vor trebui sa-si restranga activitatea, dar salariatii care vor fi disponibilizati vor trebui sa beneficieze de programe de recalificare si relocare. Potrivit acordului cu FMI, pana la finele acestei luni trebuie disponibilizati circa 4.000 de mineri. Acestia se vor alatura celor 4.

000 de mineri disponibilizati care au lucrat in cele 30 de mine ce au fost inchise pana la 30 iunie a.c.

Pana la finele lui septembrie 2004, tot potrivit intelegerii cu FMI, numarul salariatilor din companiile feroviare trebuie sa fie mai mic cu 8.000.

"Guvernul s-a angajat fata de FMI sa reduca, la 30 iunie 2004, nivelul arieratelor celor 452 de intreprinderi private catre bugetul general consolidat la 54.318 miliarde de lei, de la 54.866 miliarde de lei la cat se ridicau la 31 martie."

Ritm mai scazut de recuperare a datoriilor

FMI a mai aprobat, la prima evaluare a acordului cu Romania, si cererea de derogare a autoritatilor de la Bucuresti pentru nerespectarea, la 30 iunie, a criteriului cantitativ privind plafonul datoriilor firmelor private catre bugetul de stat si cele ale asigurarilor sociale.

FMI a acceptat cererea partii romane datorita faptului ca acestea se confrunta cu "problemele istorice" ale arieratelor bugetare si lipsa constrangerilor la plata taxelor de catre intreprinderile de stat, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa reduca, la 30 iunie 2004, nivelul arieratelor celor 452 de intreprinderi private catre bugetul general consolidat la 54.318 miliarde de lei, de la 54.866 miliarde lei la cat se ridicau la 31 martie a.c.

Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, restantele inregistrate in recuperarea datoriilor fata de planul de indeplinit la 30 iunie au fost "foarte mici". De remarcat ca, potrivit acordului cu FMI, pana la finele acestei luni ar trebui redus stocul arieratelor intreprinderilor private pana la 53.367 miliarde de lei, ca la finele anului acesta sa ajunga la putin peste 52.000 miliarde lei.

Numai ca, dupa cum spun aceleasi surse, acest program de recuperare a datoriilor este prea ambitios fata de posibilitati, astfel incat ritmul reducerii arieratelor firmelor private va fi incetinit.

Ajustari de tarife

Adjunctul directorului FMI, Agustín Carstens, a mai informat ca programul include masuri de intarire a disciplinei financiare din societatile de stat, prin ajustarea preturilor energetice si plafonarea cresterii salariilor, precum si reformele structurale ample necesare pregatirii aderarii la UE.

Politica monetara are in continuare ca obiectiv reducerea graduala a inflatiei si evitarea aprecierii reale excesive a monedei nationale. Eventuale noi diminuari ale dobanzii de interventie vor depinde de ritmul scaderii inflatiei. Programul de privatizare va continua, concentrandu-se in special pe sectorul energetic.

Elementele esentiale pentru intarirea situatiei financiare a companiilor de profil sunt continuarea ajustarilor de tarife la energie electrica si termica in functie de costuri, precum si majorarea preturilor la gaze la nivelul celor de import.

"In 2004, autoritatile au aplicat masuri importante pentru imbunatatirea mediului de afaceri, inclusiv eforturi de lupta impotriva coruptiei, reforma sistemului judiciar. In acest sens, Codul Muncii va fi revizuit anul viitor pentru a spori flexibilitatea pietei muncii", a mai spus Carstens.

Potrivit intelegerii cu Fondul, proiectul de lege de modificare a Codului Muncii trebuie trimis Parlamentului pana in martie 2005.