„Liderii occidentali trebuie sa realizeze ca actuala strategie fata de Rusia este sortita esecului. (...

) A sosit momentul sa ne reevaluam atitudinea in privinta Rusiei lui Putin“, se arata in textul unei scrisori trimise oficialilor din Uniunea Europeana si NATO de o suta de personalitati, printre care fostii presedinti ceh si lituanian Vaclav Havel si Vitautas Landsberghis, senatorul american John McCain, istoricul si analistul britanic Timothy Garton Ash si filosoful Francis Fukuyama.

Semnatarii documentului au tinut sa avertizeze ca, in umbra crimelor oribile de la Beslan, Putin planifica o noua centralizare a puterii si adoptarea de masuri ce transforma Rusia intr-un stat autoritar.

O scrisoare deschisa semnata de o suta de personalitati, printre care o serie de fosti sefi europeni de stat si de guvern, cere tarilor din Uniunea Europeana si NATO sa isi revizuiasca strategia fata de regimul condus de Vladimir Putin si avertizeaza ca strategia adoptata pana in prezent fata de Rusia postcomunista este pe cale de a esua.

„Liderii occidentali trebuie sa realizeze ca actuala strategie fata de Rusia este sortita esecului. (…) A sosit momentul sa ne reevaluam atitudinea in privinta Rusiei lui Putin“, se arata in text, denumit Scrisoarea celor 100.

Scrisoarea a fost trimisa tuturor sefilor de stat si de guvern din NATO si UE, a anuntat, miercuri, mass-media din Cehia, care au publicat textul integral.

Documentul, semnat, printre altii, de fostii presedinti ceh si lituanian Vaclav Havel si Vitautas Landsberghis, de fostii premieri italieni Giuliano Amato si Massimo d’Alema, de ex-premierul suedez Carl Bildt si de fostii sefi ai Guvernelor bulgar, estonian si albanez Philip Dimitrov, Mart Laar, respectiv Ilir Meta.

„Suntem martorii unei reveniri la retorica militara si imperiala si ai unui refuz al angajamentelor internationale asumate de Rusia. In viata politica rusa, instrumentele puterii de stat s-au consolidat, iar influenta serviciilor de spionaj creste.

Credem ca o astfel de consolidare a puterii nu poate fi acceptata ca baza a unui parteneriar intre Rusia si tarile democratice din UE si NATO“, sustin semnatarii.

Printre personalitatile vetii culturale si stiintifice care semneaza scrisoarea-manifest figureaza francezul Andre Glucksmann, britanicul Timothy Garton Ash si polonezul Adam Michnik, fosti ministri sau lideri inca activi pe scenele politicii din SUA, senatorul John McCain si Richard Holbrooke.

„De prea multe ori, in trecut, Occidentul a tacut si nu a lansat critici, crezand ca pasii pe care ii facea presedintele Putin in directia gresita erau doar temporari“, afirma textul.

„In umbra crimei oribile de la Beslan, Putin planifica o noua centralizare a puterii si adoptarea de masuri ce transforma Rusia intr-un stat autoritar… Atragem atentia impotriva folosirii acestor evenimente tragice pentru a reduce tot mai mult democratia in Rusia. Institutiile democratice ruse au fost intotdeauna slabite si delicate.

Dupa ce a devenit presedinte, in 2000, Vladimir Putin a slabit si mai mult aceste institutii“.

„Trebuie sa spunem adevarul despre ceea ce se intampla in Rusia. Datoram acest lucru victimelor de la Beslan si zecilor de mii de democrati rusi care lupta in continuare pentru mentinerea democratiei si libertatilor in propria lor tara“, se afirma in scrisoarea deschisa.