In Romania, Letonia si Slovenia sunt mai multe femei in consiliile de conducere ale companiilor decat in orice alta tara din Europa, exceptie facand doar Norvegia, se arata intr-un articol publicat de Financial Times.

ADRIAN MIHAI

Putine dintre femeile care au ajuns pe importante pozitii de conducere in companii din Polonia si Turcia, precum si cele din Europa Occidentala sunt nume cunoscute publicului larg.

Totusi unele, cum ar fi Sari Baldauf, sef la Nokia, si Val Gooding, presedinte al Bupa, grup privat ce actioneaza in domeniul sanatatii, conduc afaceri importante cu mii de angajati si cifre de afaceri de mai multe miliarde de dolari.

SPARGEREA TRADITIILOR. Unele dintre ele au reusit in domenii unde traditional domina barbatii, cum ar fi Francoise Griat, de la IBM France, si Barbara Kux, care a parasit Ford pentru Philips. Altele au prosperat in afaceri in care femeile s-au descurcat intotdeauna, cum ar fi media si comertul cu amanuntul.

Succesul individual nu este inca un semnal pentru o mai larga schimbare la varf, considera Financial Times. Conform UE, 30% din managerii celor mai mari companii din Europa sunt femei. O schimbare totusi se produce. Sefele de departament din Marea Britanie au castigat, in medie, mai mult decat barbatii de pe pozitii similare. La cel mai inalt nivel insa lucrurile nu s-au schimbat foarte mult.

Conform statisticilor CE, doar 2% dintre directorii si presedintii celor mai mari companii sunt femei.