Raportul anual al Comisiei Europene referitor la Romania, obtinut in exclusivitate de corespondentul BBC la Bruxelles, mentioneaza presiunile economice asupra principalelor trusturi de presa si atacurile fizice asupra ziaristilor, a relatat, luni, postul britanic. “Comisia Europeana avertizeaza asupra pasilor inegali ai Romaniei.

Raportul Comisiei subliniaza ca masurile anticoruptie nu au dus la judecarea nici unui caz la nivel inalt, dar contine si stiri mai bune privind dezvoltarea economiei de piata in Romania. Dintre cele 142 de pagini ale raportului, unele sunt inca albe. Acolo, vor fi inserate, in ultima clipa si in mare secret, concluziile politice”, relateaza BBC.

Vesti bune si proaste despre economie. Va primi, in sfarsit, Romania statutul de economie de piata functionala? Raportul arata ca economia Romaniei inregistreaza al cincilea an consecutiv de crestere. Documentul mentioneaza pozitiv privatizarea Petrom si privatizarile din sectorul energetic.

In schimb, este semnalata transparenta redusa cu care s-au facut multe privatizari, prin utilizarea frecventa a reesalonarii datoriilor in conditii adesea neclare. Alte probleme marcate de raport se refera la nivelul datoriilor neplatite ale intreprinderilor si la reticenta cu care se recuge inca la procedura de faliment.

Presa, extrema urgenta. Mai dur decat anul trecut este capitolul privind libertatea de expresie - a carei realizare practica, avertizeaza raportul, poate fi afectata de unele probleme structurale. Comisia Europeana arata ca acumularea unor mari datorii de catre trusturile de presa, in special a posturilor tv, poate compromite independenta editoriala si duce la autocenzura.

Studiile de monitorizare a presei au observat ca buletinele de stiri tv sunt mult mai putin critice fata de Guvern decat presa scrisa, arata raportul, si exista relatari credibile ca oficiali locali folosesc functia publica pentru a influenta politica editoriala a mediilor locale - de exemplu, prin acordarea selectiva a contractelor de publicitate, se mai afirma in relatarea BBC.

Comisia Europeana citeaza si un recent raport independent, sugerand ca aceeasi politica ar fi utilizata la nivel national. De asemenea, se arata ca a crescut numarul de cazuri de agresiuni impotriva ziaristilor de investigatie, mai ales din presa locala. Este o tendinta alarmanta, arata raportul, iar, pana acum, anchetele au avut un succes limitat.

In ceea ce priveste finalizarea negocierilor de aderare, Comisia Europeana aminteste ca obiectivul este de a primi Romania in ianuarie 2007, in functie de progresele realizate in indeplinirea criteriilor de aderare. Raportul arata, insa, ca Romania mai are de facut eforturi considerabile pentru a-si indeplini angajamentele luate in cursul negocierilor.

Anticoruptia mica si foarte mica. La fel ca in rapoartele anterioare, coruptia este descrisa ca o problema serioasa si larg raspandita. Raportul subliniaza ca exista dubii privind integritatea institutiilor care aplica legea, iar numarul dosarelor finalizate cu succes de PNA ramane redus, mai ales pentru coruptia la nivel inalt.

Masurile din strategia nationala anticoruptie au avut pana acum doar impact limitat, continua raportul, iar prioritatea pentru Guvernul roman trebuie sa fie acum aplicarea riguroasa a legilor existente. Raportul cere PNA sa nu-si piarda vremea cu o multime de cazuri de coruptie marunta si avertizeaza ca acesta opereaza foarte putin transparent pentru Parlament si opinia publica.

De asemenea, raportul aminteste ca, in baza angajamentelor fata de FMI si Consiliul Europei, Romania trebuie sa elimine imunitatea fostilor ministri in fata justitiei cel mai tarziu pana in ianuarie 2005, se spune in documentul citat de BBC.

Bechtel si EADS. Conform BBC, contractul incheiat fara licitatie cu firma americana Bechtel este mentionat ca avand efect negativ asupra mai multor capitole de negocieri, fiind citat ca cea mai grava derogare de la regulile europene privind achizitiile publice.

La acelasi capitol se spune ca respectarea regulilor europene in acordarea fara licitatie a contractului pentru securizarea frontierelor companiei EADS ramane sa fie dovedita de Guvernul roman.

Se ridica, de asemenea, un semn de intrebare privind contracte in valoare de peste doua miliarde de euro pe care statul roman le negociaza in cadrul Legii privind parteneriatul public-privat, remarca radioul britanic.

Bechtel revine la capitolul transporturi, unde raportul atrage atentia ca exista o mare primejdie ca investitiile in Autostrada Brasov-Bors sa limiteze posibilitatea Guvernului roman de a cofinanta pe viitor proiecte europene de infrastructura. Pe scurt, Romania ar putea pierde multi bani de la Bruxelles, crede BBC.

Un avertisment similar, dar pe termen foarte scurt, si in agricultura, unde Romania ar putea pierde unele fonduri SAPARD pana la sfarsitul acestui an, din pricina proastei administrari, se remarca in relatarea BBC.

O serie de probleme serioase si la doua capitole de negocieri pe care Romania spera sa le incheie pana la sfarsitul anului - la Concurenta, mai ales ajutoarele de stat in siderurgie, iar, la Justitie si Afaceri Interne, reforma politiei, lupta impotriva coruptiei in sanul institutiilor de stat si combaterea traficului de oameni.

In asteptarea Raportului de tara, premierul Adrian Nastase s-a deplasat, ieri, la Bruxelles, pentru a se intalni cu presedintele Parlamentului European si va avea un dineu privat cu Günter Verheugen, comisarul european pentru Extindere. Potrivit lui Nastase, raportul contine atat puncte pozitive, cat si negative.