Duelul aerian Boeing-Airbus ia amploare. Concernul american urmeaza sa inainteze o plangere Organizatiei Mondiale a Comertului, in incercarea de a opri subventiile primite de Airbus, ale carui vanzari le-au depasit pe cele ale rivalului sau american.

Robert Zoellick, reprezentantul american in chestiuni comerciale afirma ca in momentul de fata concernul Airbus a intrecut ca dimensiuni firma Boeing, asa ca o continuare a finantarii sale din fonduri publice nu se mai justifica de nici un fel.

"E o problema de corectitudine in ce priveste competitia si sansele egale pe piata", spune Zoellick, care adauga ca Airbus vinde in prezent mai multe avioane de folosinta civila decat Boeing.

Zoellick acuza guvernele europene ca pompeaza 5.27 de miliarde de euro in punerea la punct a noului aparat de zbor de tipul A380 si ca au in vedere construirea unui avion care sa concureze viitorul Boeing 7E7 Dreamliner, care va zbura cu o viteza apropiata de cea a sunetului.

Uniunea Europeana a replicat imediat, afirmand ca relatiile sale cu Airbus au o baza absolut legala. "Daca asta e drumul ales de Statele Unite, o sa raspundem de o maniera adecvata", a raspuns comisarul european in probleme comerciale, Pascal Lamy.

"Nu in ultimul rand, contraataca el, deoarece a sosit momentul sa se puna capat subventiilor masive, ilegale, pe care le primeste Boeing, in special celor pentru noul avion 7E7 si care dauneaza concernului Airbus".

Statele Unite si Uniunea Europeana au la dispozitie 60 de zile ca sa-si rezolve disputa, inainte sa intervina Organizatia Mondiala a Comertului.

Statele Unite au anuntat totodata ca vor inceta sa mai aplice acordul din 1992, incheiat cu Uniunea Europeana, care limiteaza nivelul subventiilor guvernamentale acordate in vederea dezvoltarii sectorului aviatiei civile.

Uniunea Europeana afirma ca sprijinul financiar acordat de tarile membre concernului Airbus se inscrie in limite legale, acuzand la randul sau Statele Unite ca si ele acorda subventii uriase firmei Boeing, dar ca acestea sunt indirecte si deci, mascate.