Aflati la Praga de doua zile, internationalii romani afiseaza un optimism oarecum la nelalocul lui daca ne gandim ca sambata seara vor intalni una dintre cele mai bune echipe din lume, semifinalista a Campionatului European din 2004, si, considera specialistii, favorita grupei noastre.

Dupa un zbor lipsit de peripetii si un drum scurt catre hotelul de cinci stele "Corinthian Towers", fotbalistii antrenati de Anghel Iordanescu au preferat sa discute cu ziaristii si cu prietenii care au venit pentru ei pana la Praga in loc sa se odihneasca.

Toata lumea, de la portarul Bogdan Lobont pana la atacantul Adrian Mutu, s-a aratat mai mult decat optimista inaintea acestui joc, toti recunoscand ca se gandesc numai la victorie.

Adi Mutu, cel mai solicitat international roman de catre zecile de ziaristi ai gazdelor, a spus ca este deranjat de declaratiile facute in presa ceha de adversarii nostri de maine seara, care iau peste picior nationala noastra si spun ca ne vor bate la o diferenta de cel putin trei goluri.

"Ma deranjeaza toate declaratiile pe care le fac adversarii nostri in ziare", a declarat internationalul roman care este convins ca noi nu avem cum sa pierdem acest meci: "Suntem favoriti si o sa castigam. Asta trebuie sa fie mentalitatea noastra. Cech (portarul nationalei Cehiei, coechipier cu Adi Mutu la Chelsea - n.r.) sa stea linistit, ca ii promit eu ca i-o bag in ate.

Ii pregatesc o surpriza. Nici nu stie ce-l asteapta". Declaratiile lui Mutu sunt ale unui om foarte increzator in fortele lui, desi situatia in care se afla el acum este oricum, numai in regula nu.

Aflat in conflict cu antrenorul de la club, portughezul Jose Mourinho, care l-a folosit foarte putin in zecile de meciuri jucate de Chelsea pana acum, Mutu era cat pe-aci sa rateze meciul Romaniei cu Cehia pentru ca cei de la Chelsea nu voiau a-l lasa sa plece.

"Medicul clubului nostru mi-a spus ca Adi nu este refacut si nu poate sa joace pentru Romania", spunea Mourinho la sfarsitul saptamanii trecute, dar Adi avea o cu totul alta parere: "Eu sunt refacut de cateva zile, m-am antrenat normal in tot acest timp si, daca el nu ma baga in echipa, asta nu inseamna ca eu nu o sa vin sa joc pentru Romania. Chiar daca ma amendeaza".

Adi Mutu a venit luni la Bucuresti, a plecat cu nationala Romaniei la Praga, iar clubul Chelsea a anuntat ca ii pregateste la intoarcerea la Londra o amenda de 120.000 de lire sterline, salariul lui Mutu pe trei saptamani. Mutu nu a fost foarte afectat de aceasta decizie, poate pentru ca o astepta, dar el este convins ca lucrurile nu vor sta chiar atat de rau.

"Daca va fi nevoie sa platesc amenda asta", a zis Mutu, "atunci o sa o platesc din buzunarul meu. Nu o sa cer federatiei sa plateasca, desi eu am incalcat recomandarea celor de la club ca sa joc pentru nationala". Mutu nu crede, insa, ca se va ajunge atat de departe.

Astfel, regulamentul UEFA obliga cluburile sa lase fotbalistii la echipele lor nationale daca sunt convocati si starea de sanatate le permite, iar doctorul Pompiliu Popescu a confirmat ca Mutu este refacut 100%, si, a doua oara, pentru ca Adi stie ca este unul dintre favoritii patronului Abramovici si se asteapta ca acesta sa-l inteleaga.

Probleme are si "Pancone", internationalul roman al celor de la Besiktas, care sufera de pubalgie, o boala care afecteaza muschii si tendoanele din zona pubisului si care il impiedica sa dea un randament total pe teren.

"Acesta va fi ultimul meci pe care il joc inainte de a merge in Elvetia pentru a ma trata la o clinica foarte buna", a spus Pancu, cel care considera ca aceasta problema nu-l va impiedica, totusi, sa fie prezent pe teren, lucru confirmat si de medicul Popescu. In afara lui Mutu si Pancu, nimeni nu mai are probleme personale, singurul om cu insomnii din delegatia noastra fiind Anghel Iordanescu.

"M-a deranjat foarte mult atitudinea cehilor care se lauda prin ziare ca ne vor bate rau si consider ca sunt mult prea optimisti. Este clar ca acesta va fi un meci foarte dificil pentru noi si avem probleme mari, dar nu cred ca ne vor umili. Noi am venit aici sa nu pierdem. As vrea tare mult sa batem, dar m-as multumi si cu un egal.

Sa nu uitam ca noi am venit la Praga cu o echipa lipsita de trei jucatori foarte valorosi, Radoi, Chivu si Ganea, pe care nu stiu, inca, cu cine sa-i inlocuiesc. Oricum, noi nu avem inlocuitori de aceeasi valoare, in vreme ce cehii, care nu ii vor avea in teren pe Nedved si Poborsky, nu vor avea probleme cu alcatuirea echipei.

Mereu au avut jucatori valorosi si o sa vedeti ca nici nu se va simti ca cele doua vedete ale lor nu sunt in teren". Pentru Iordanescu, meciul de sambata este cel mai important din acest an, dar el considera ca este gresit sa facem un capat de tara din acest joc.

Chiar daca s-a vorbit despre o posibila demitere a tehnicianului roman in cazul unui esec la Praga, Iordanescu se apara spunand ca daca Romania ia bataie nu este o rusine. "Nu mi se pare normal sa fiu demis daca pierdem cu Cehia.

Sa nu uitam ca jucam cu favorita grupei la ea acasa, nu avem cel mai bun lot la dispozitie iar Cehia are cel mai frumos si mai valoros joc, asa cum a stabilit si Comisia Tehnica a UEFA, din care fac si eu parte". In fine, un alt roman care este convins ca echipa noastra nu are cum sa piarda acest joc este ambasadorul tarii nostre in Cehia, Gheorghe Tinca.

"Anghel Iordanescu mi-a promis ca vom castiga acest meci", a spus fostul ministru al Apararii, "si eu am foarte mare incredere in acest om. Eu l-am facut general si stiu ca spune adevarul".

Galasek, desemnat capitanul Cehiei

Jucatorul Tomas Galasek a fost ales, ieri, de coechipierii sai, drept capitanul reprezentativei de fotbal a Cehiei, care va juca, sambata, la Praga, in compania Romaniei, a anuntat purtatorul de cuvant al selectionatei cehe, Lukas Tucek. Mijlocasul echipei Ajax Amsterdam ii succede lui Pavel Nedved, care si-a anuntat recent retragerea din echipa nationala.

Fost jucator al echipelor Banik Ostrava si Willem II Tilburg, Galasek, in varsta de 31 de ani, are 39 de selectii in echipa nationala si este capitan si la Ajax Amsterdam, fiind coechipier cu Bogdan Lobont si Nicolae Mitea. Tomas Galasek a mai fost capitanul Cehiei la meciul cu Germania, scor 2-1, de la Euro-2004, partida in care mai multi internationali au fost menajati.

"The Sun": Mourinho ar da si bani numai sa scape de Mutu...

Publicatia "The Sun" noteaza, joi, ca Jose Mourinho ar fi dispus sa dea si bani pentru ca Adrian Mutu sa paraseasca gruparea Chelsea. "Mourinho este acum sigur ca vrea sa il dea pe Mutu, in perioada de transferari care se deschide pe 2 ianuarie, si este gata chiar sa plateasca 30.000 de lire sterline pe saptamana pentru a scapa de el. Tehnicianul va acoperi jumatate din suma de 60.

000 de lire sterline reprezentand salariul saptamanal al lui Mutu oricarui club care il va imprumuta pe jucatorul renegat", noteaza "The Sun". "Mourinho este prost", titreaza "The Sun", care sustine ca gruparea londoneaza vrea sa il readuca de la Aston Villa pe Carlton Cole pentru a-l inlocui pe Mutu.

"The Sun" reda cu lux de amanunte declaratiile facute pe aceasta tema de presedintele FRF, Mircea Sandu, de selectionerul Anghel Iordanescu, de presedintele LPF, Dumitru Dragomir, si de coechipierii lui Mutu de la echipa nationala. "Romanii sunt furiosi pe Jose Mourinho. Prietenii romani ai lui Mutu l-au atacat pe antrenorul lui Chelsea.

Chiar si jucatorii romani sunt gata sa plateasca amenda de 120.000 de lire sterline cu care a fost amenintat Mutu", a adaugat sursa citata. Cotidianul "The Star" scrie ca "Mutu il sfideaza pe Mourinho", in timp ce "Fox Sports" noteaza ca a venit "sfarsitul lui Mutu".

... dar Becali zice ca Mutu ramane la Chelsea

Impresarul Ioan Becali a declarat, joi, ca jucatorul roman Adrian Mutu va ramane la Chelsea, in pofida conflictului cu tehnicianul Jose Mourinho, informeaza BBC. "Mutu are un contract foarte bun cu Chelsea si va ramane jucatorul acestei echipe", a spus Becali. Potrivit agentiei Calciomercato, Becali sustine ca Mutu este singurul care va decide cand si unde va pleca.

"El va fi cel care va decide cand va pleca si unde va pleca. O buna prestatie in meciul cu Cehia si un gol marcat ar reduce tensiunile cu Chelsea", a spus Becali. Adrian Mutu a intrat in conflict cu Jose Mourinho, dupa ce tehnicianul portughez nu i-a permis sa se prezinte la nationala Romaniei pentru meciul cu Cehia.

Presa engleza sustine ca Mourinho intentioneaza sa-l aduca in locul lui Mutu pe Carlton Cole de la Aston Villa, informatie dezmintita de clubul de pe Villa Park.

Dragomir: Romania va reveni cu un rezultat bun de la Praga

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, miercuri, ca echipa Romaniei va obtine un rezultat bun in meciul cu Cehia, programat, sambata, la Praga, in preliminariile Cupei Mondiale din 2006. "Vreau sa-i vad pe jucatorii tineri si pe cei care activeaza in campionatul intern.

Cred ca vom reveni cu un rezultat bun", a spus Dragomir, la plecarea echipei nationale a Romaniei la Praga. "Ar fi multumitor sa luam un punct, ar fi bine sa luam doua, ar fi foarte bine sa luam trei, iar de la patru in sus ar fi excelent", a raspuns presedintele FRF, Mircea Sandu, la intrebarea ce rezultat l-ar multumi la Praga.

Jucatorul formatiei Sahtior Donetk, Flavius Stoican, a declarat ca Romania are sanse sa obtina un rezultat bun in fata Cehiei, "sanse ce trebuie exploatate la maximum".

Referitor la meciul de tineret dintre Romania si Cehia, programat, vineri, in preliminariile Campionatului European din 2006, atacatul Andrei Cristea a declarat ca partida va fi foarte dificila, deoarece adversara este o echipa puternica. "Daca vom respecta ce ne va cere antrenorul Nicolae Manea, avem sanse sa ne intoarcem neinvinsi.

Sa dea Dumnezeu sa obtinem 6 puncte in urmatoarele doua meciuri. Este un moment important pentru fotbalul romanesc", a spus Cristea, care a mentionat ca l-a felicitat pe coechipierul sau de la nationala, Adrian Cristea, pentru golul marcat in meciul castigat de Poli Iasi, cu scorul de 1-0, in fata Stelei, in etapa a IX-a a Diviziei A.