Desi conducerea UDMR a transmis nenumarate semnale cu privire la disponibilitatea acceptarii pe listele Uniunii a unor membri ai Uniunii Civice Maghiare, conducerea formatiunii din urma a decis vineri seara, la Odorheiu Secuiesc, sa intreprinda formalitatile inregistrarii UCM conform Legii electorale, cu scopul de a participa pe liste separate la scrutinul din noiembrie.

Presedintele UCM, Szasz Jeno, s-a declarat optimist in legatura cu capacitatea Uniunii de a colecta cele 25.000 semnaturi necesare inscrierii, mentionand ca acest demers va fi facut in 15 judete din tara si in Capitala.

Szasz apreciaza ca raportul Uniunii Europene, in care se critica faptul ca organizatiile minoritatilor nationale nu au putut participa la alegerile locale pe liste separate, ar putea constitui un semnal pozitiv pentru finalitatea actiunii de inregistrare a UCM.

In ultima instanta insa, Szasz Jeno a precizat ca membrii UCM vor candida pe listele unui partid politic romanesc, in cazul in care Uniunea nu va fi inscrisa pana la momentul electoral, inlaturand astfel orice posibilitate de reconciliere cu UDMR.

Pe de alta parte, conducerea organizatiilor locale ale UCM din Covasna a declarat deja public ca, datorita sanselor minime de inregistrare a Uniunii, liderii sai vor candida pe listele unui partid politic romanesc care sprijina autonomia Tinutului Secuiesc.

Tokes critica intentiile Uniunii

Unul dintre principalii critici ai UDMR, episcopul reformat Laszlo Tokes, a criticat vineri intentia liderilor UCM de a participa la alegeri pe listele unui partid romanesc, asigurand ca va face tot posibilul pentru a impiedica aceasta situatie.

"La alegerile locale, situatia a fost diferita, dar participarea la alegerile parlamentare pe listele unui partid romanesc ar pune in pericol politica autonoma maghiara", a explicat Tokes, completand ca eventuala neparticipare a UCM pe liste separate la alegeri ar putea periclita reprezentarea comunitatii maghiare in Parlament.