Dupa aparitia hotaririi de guvern care stabileste locatia de la Snagov, s-a declansat o nebunie a tranzactiilor

In ultima saptamina, de cind executivul a aprobat infiintarea “Parcului turistic si de agrement”, preturile terenurilor in zona Snagovului au crescut spectaculos si tot mai multe persoane se arata interesate sa cumpere.

Pe linga “Dracula Park”, pe terenul de 460 de hectare vor fi amenajate si un aqua-park, un hipodrom, un aerodrom, terenuri de golf, tenis, spatii de cazare si spatii industriale.

Guvernantii au continuat insa si ieri sa pastreze o tacere suspecta in legatura cu firma care va administra parcul industrial si care a primit deja in folosinta terenul de la Vlasia, potrivit unei hotariri aprobate recent de guvern.

“Dracula Park” ii va imbogati pe localnicii din zona Snagovului, care pot obtine citeva zeci de mii de euro pe un hectar de pamint, preturile terenurilor fiind in continua crestere. Satenii au inceput deja sa ceara bani grei chiar si pentru terenuri care nu sint scoase inca din circuitul agricol.

Daca, in iulie, la Silistea Snagovului, terenul se vindea cu 4 dolari/mp, acum taranii cer o suma de citeva ori mai mare, in euro, informatie confirmata de citeva persoane care au achizitionat teren in zona.

Scoaterea din circuitul agricol costa cam 1 euro/mp, iar oamenii sustin ca numarul tranzactiilor a crescut spectaculos in ultima saptamina, de cind guvernul a aprobat infiintarea parcului industrial. “Nu traim sub pamint, ne intereseaza problema si am urmarit-o. Dupa “bomba” de saptamina trecuta (aprobarea hotaririi de guvern - n.r.

), normal ca au crescut preturile”, ne-a spus un localnic. Din zona Vlasiei - unde va fi “Dracula Park” - si pina de jur-imprejurul lacului Snagov, cererea de terenuri e in continua crestere, iar la notariate s-au format deja cozi.

Surse apropiate oficialitatilor locale confirma faptul ca pamintul s-a scumpit: “S-a creat o nebunie a tranzactiilor, iar cind vor incepe lucrarile la “Dracula Park” pretul va creste in spirala”.

Unul dintre cei doi notari din zona, Dumitru Diaconescu, ne-a spus ca, potrivit expertizei facute de Corpul Expertilor Tehnici din Romania, pentru un metru patrat de teren intravilan valoarea ar fi de la 5 la 20 de euro, iar in jurul lacului pretul este si mai mare.

Presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, Emil Giurgiu, ne-a declarat ca in zona Vlasia-Snagov un hectar de teren agricol ar costa acum intre 2.000 si 5.000 de euro, dar ca pretul ar putea creste de zeci de ori.

Guvernantii tac milc

Guvernantii au evitat si ieri sa precizeze cum a fost aleasa firma care a primit in folosinta terenul de 460 de hectare si care va administra parcul industrial.

Unii dintre semnatarii hotaririi - ministrii Eugen Bejinariu si Gheorghe Emacu - nu au dorit sa vorbeasca cu noi despre acest subiect, in timp ce secretarul de stat Toma Zaharia ne-a inchis telefonul dupa ce i-am comunicat subiectul conversatiei.

Un oficial al executivului ne spusese deja ca “nu e treaba guvernului” cine e societatea respectiva, iar reprezentantii celor doua parti care infiinteaza parcul (SC Dracula Park si Regia Protocolului de Stat - RA-APPS) n-au putut oferi pina acum explicatii convingatoare despre modul in care a fost ales drept administrator SC “Parcul turistic si de agrement Snagov” SA,

firma ce are ca actionari persoane fizice si o fundatie. “Nu sint la curent”, ne-a spus initial reprezentantul SC Dracula Park, Sorin Marica, pentru ca apoi sa revina, sustinind ca societatea a fost singurul ofertant. Directorul adjunct al RA-APPS sustinea ca nu stie nimic despre alegerea firmei.

Proiect de zeci de milioane de euro

In padurea Vlasiei, unde e prevazuta constructia parcului industrial, doar o straduta ingusta leaga ferma de strada care da in DN1. Citeva animale, porumb in bataia vintului si liniste deplina. Fara stilpi de curent, conducte de gaze sau apa. Deocamdata. Ceea ce ne spune ca Dracula va trebui sa investeasca de la zero: infrastructura, drum de acces, utilitati.

Asta pentru a putea incepe constructia propriu-zisa. In afara de parcul de distractii tematic (care va ocupa doar 70 de hectare din cele 460), pe acest teren vor fi amenajate un teren de golf, un hipodrom, un parc acvatic, paint-ball, o pista de carting si motocros, precum si o zona speciala reprezentind Romania in miniatura.

Costurile estimative ale acestui proiect sint intre 40 si 70 milioane de euro. Pe linga acestea, va fi infiintat un centru de industrii mestesugaresti (olarit, mobilier de lemn si rachita, obiecte gospodaresti sculptate in lemn si piatra, articole de tapiterie, covoare).

In parcul industrial isi vor desfasura activitatea firme de consultanta, de pregatire a personalului si a managerilor din industria turistica, vor exista spatii pentru expozitii si tirguri internationale avind ca tema turismul, agrementul, hotelurile si restaurantele, precum si distributia de echipamente, consumabile si servicii pentru agentii economici care isi desfasoara activitatea in parcul

industrial.

Ferma Vlasia, decimata

Dupa un sfert de ora de mers prin padure, ajungi la intrarea in complexul agrozootehnic Vlasia, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 500 de hectare. Locul pare rupt de lume, miriste in dreapta, un lan intins de porumb in stinga si padure de jur-imprejur.

Luminisul de aproape 500 de hectare din Codrii Vlasiei este, inca, o ferma agricola si zootehnica la care lucreaza peste 80 de oameni, unde se cultiva porumb si griu si se cresc vaci, porci si oi.

“Am inteles ca o sa ia de aici vreo 200 de oi, dar ramin 100, intr-o ferma mai mica, linga parcul acela pe care vor sa il faca”, spune Maria, portarita care pazeste de peste 20 de ani intrarea in ferma Vlasia si careia i s-a sugerat deja ca postul ei nu mai e sigur.

Dracula, insingerat din fasa

Inca de la inceput, parcul “Dracula” a fost un proiect cu probleme. De la denumire (initial Dracula Land), locatie (Sighisoara) si pina la emisiunea de actiuni semiesuata (au fost lansate actiuni in valoare de 155 miliarde lei si s-au cumparat de 107 miliarde lei), “Dracula” a avut ghinion.

Nemultumirea si protestele exprimate de organismele internationale pentru protectia naturii, de Academia Romana si de Institutul National de Arheologie l-au determinat pe ministrul turismului de la acea vreme, Dan Matei Agathon, sa regindeasca amplasamentul parcului tematic. Dupa o serie de studii de fezabilitate, Snagovul a fost ales ca fiind cel mai potrivit loc pentru construirea parcului.

In consecinta, peste 8% din cei 15.065 de actionari s-au retras.