Campioana Romaniei la handbal, HCM Constanta, a reusit sambata cea mai buna performanta din handbalul masculin al ultimilor 14 ani, invingand cu 29-27 Barcelona, cea mai valoroasa si mai bogata echipa a lumii, intr-o partida din etapa a doua a grupei A a

Ligii Campionilor.

Echipa avand un buget de opt milioane de dolari, adica tot atat cat au, la fotbal, Steaua, Dinamo si Rapid la un loc, Barcelona, a cam luat la pret de matineu formatia constanteana, sosind pe Litoral cu o cursa charter chiar in dimineata meciului. Catalanii au refuzat chiar sa se si antreneze, considerand inutile orice preparative. Iar pedeapsa nu a intarziat sa apara. Aproape 3.

000 de spectatori, toti platitori de bilete al caror cel mai mic pret, nota bene, a fost de 200.000 de lei, au creat o atmosfera senzationala, purtandu-si, practic, favoritii spre victorie. Eroul Constantei a fost portarul Rudi Stanescu, care a avut un procentaj al mingilor parate senzational, de aproape 40 la suta, incluzand aici si doua aruncari de la sapte metri.

In camp, coechipierii lui Stanescu au pornit ceva mai greu, dar Tucanu, Adzic si, mai ales, pivotul Paraianu si-au intrat in mana. Daca ultimul a reusit cele mai importante goluri, Tucanu le-a inscris pe cele mai multe, sapte, fiind remarcatul tehnicianului catalan, Espar Xeco.

"Am scris o pagina de istorie pentru handbalul constantean si cel romanesc si am reusit sa ii surprindem pe spanioli, care cred ca ne-au luat putin cam de sus. Cu siguranta, dupa infrangerea de astazi, Barcelona se va trezi si va face tot posibilul sa castige celelalte meciuri", avea sa declare tehnicianul gazdelor, Aihan Omer.

In replica, Espar Xeco s-a aratat impresionat de Adrian Tucanu, care "ne-a dat nu mai putin de sapte goluri", si a declarat: "Este o grupa echilibrata si orice meci de acum inainte trebuie privit cu seriozitate. Nu este adevarat ca am tratat acest meci cu usurinta. HCM este campioana Romaniei si, la fel ca si noi, joaca in Liga Campionilor si are in componenta handbalisti foarte buni".

Tot sambata, in celalalt meci al grupei, Vardar Skopje - Pick Szeged 24-24, astfel ca ungurii au preluat sefia grupei, cu patru puncte, urmati de Barcelona si de Constanta (cu cate trei puncte, dar departajate de golaveraj) si Skopje (un punct). De altfel, formatia macedoneana va fi urmatoarea adversara a campioanei Romaniei, intr-un meci programat sambata, la Constanta.

Din pacate, vestile bune pentru handbalul romanesc se opresc aici. La fete, Universitatea Remin Deva a ratat calificarea in turul trei al Cupei EHF. Ardelencele au invins sambata echipa maghiara Cornexi Alcoa, scor 30-27, dar nu au putut remonta handicapul de 12 goluri inregistrat in tur, 24-36.

Nici fosta mare echipa a handbalului masculin romanesc, Fibrex Piatra Neamt, nu a avut o soarta mai buna, pierzand ambele meciuri din turul doi al Cupei Cupelor. Moldovenii au ales sa joace de doua ori in Elvetia, cu Kadetten Schaffhausen, fiind invinsi de fiecare data, cu 44-20 si 38-23.