Mai multe companii romanesti si franceze au semnat ieri, la Palatul Victoria, cu prilejul vizitei in Romania a premierului francez Jean-Pierre Raffarin, contracte comerciale a caror valoare totala depaseste 850 milioane de euro.

Valoarea totala a contractelor ar putea depasi chiar 1,1 miliarde euro, in functie de costurile finale, estimate in prezent la 480 milioane euro, pe care le implica construirea de catre grupul Vinci a unui tronson de autostrada intre Comarnic si Predeal.

De asemenea, pe langa contractul de 311 milioane de euro pe care Gaz de France ii va plati pentru preluarea a 51 la suta din actiunile Distrigaz Sud, Alcatel Transport Automation si CFR au semnat un contract in valoare de 60 milioane de euro reprezentand costul unui sistem de centralizare electronica feroviara pentru asigurarea rutarii controlate si in siguranta a trenurilor din regiunea sudica

a Romaniei.

"Prin introducerea acestui sistem nu va mai fi nevoie ca lucratorii CFR sa se deplaseze in diverse puncte pentru a schimba manual macazul cailor ferate. Totul va fi automatizat" a declarat Miron Mitrea, ministrul Transporturilor.

In urmatorii patru ani, Alcatel va moderniza 11 statii de cale ferata, in principal situate pe coridorul IV de transport pan-european, care strabate zona sudica a tarii si leaga orasele Constanta si Lugoj. Compania franceza va furniza cea mai noua tehnologie de centralizare electronica feroviara, inlocuind vechile sisteme bazate pe relee.

Aceasta modernizare a retelei de cale ferata va permite un management mai eficient al traficului.