Componenta Network Access Protection (NAP), anuntata la inceputul anului pentru versiunea urmatoare a Windows Server 2003, va fi inclusa doar in Longhorn Server OS – a carui lansare este programata pentru 2007, cu o varianta beta lansata inca din 2005.

Drept explicatie la aceasta decizie, Microsoft a anuntat ca lucreaza cu Cisco Systems pentru integrarea NAP in tehnologiile de securitate a retelelor.

Aceasta nu este insa singura decizie de acest fel luata de Microsoft. Tot in acest an, Microsoft a renuntat la trei componente-cheie ale sistemului de operare Longhorn, astfel incat acesta sa poata fi lansat in 2006.

Renuntarea la NAP din Windows Server 2003 Release 2 sugereaza faptul ca Microsoft isi reorganizeaza din nou prioritatile pentru a-si putea respecta foaia de parcurs anuntata in luna mai. NAP a fost anuntat ca parte a Windows Server 2003 Release 2 la Microsoft Worldwide Partner Conference, ce a avut loc la Toronto, in luna mai.

Tot pentru 2005 este planificata si lansarea primului Service Pack (SP1) pentru Windows Server 2003. Windows Server 2003 x64, pentru platformele hardware pe 64 biti, este de asemenea programat pentru lansare in prima jumatate a anului viitor, iar Windows Server 2003 High Performance Computing (HPC) Edition va aparea in cea de-a doua jumatate a anului.