Care este portretul robot al presedintelui ideal? Romanii cred ca cel care le va reprezenta cel mai bine interesele in cea mai importanta functie in stat trebuie sa fie, in primul rand, un aprig luptator impotriva coruptiei.

Pentru aceasta, ar trebui sa fie capabil sa impuna ordinea si disciplina, insa e foarte important sa renunte la limbajul de lemn specific politicienilor si sa vorbeasca pe intelesul oamenilor.

Alte atribute importante, in ordinea oferita de opinia electoratului, sunt credinta in Dumnezeu si educatia, insa apartenenta religioasa nu este atat de importanta ca experienta politica sau calitatea de bun familist. De asemenea, este foarte important ca presedintele vazut de romani ca fiind ideal sa fie barbat.

Datele provin din sondajul de opinie pe care Organizatia Gallup Romania l-a facut pentru Fundatia pentru o Societate Deschisa, la realizarea Barometrului de opinie publica pe 2004.

Acealasi sondaj arata ca, in Romania, interesul fata de viata politica se pastreaza la cote foarte scazute, 77% dintre cei intervievati sustinand ca sunt foarte putin, putin sau deloc interesati de situatia politica locala si, intr-o proportie si mai mica, 72%, sunt interesati de situatia politica centrala.

In context, 53% dintre respondenti au declarat ca nu cunosc nici un membru al Parlamentului din judetul lor.

Modul in care merg lucrurile in tara apare in discutiile romanilor in cadrul familiei doar pentru 25%, pe cand 73% prefera sa nu discute acest subiect in familie, acelasi procent scazut regasindu-se in discutiile cu prietenii si colegii, doar 11% dintre romani abordand acest subiect cu vecinii, 86% declarand ca modul in care merg lucrurile in Romania nu este un subiect care sa intervina in

discutiile cu acestia.

Interesul scazut pe care romanii il arata mediului politic se datoreaza si scaderii pe care o inregistreaza, in acest moment, increderea acordata politicienilor si institutiilor politice romanesti, 46% dintre cei intervievati in cadrul sondajului fiind de parere ca nu exista in Romania partide care sa le reprezinte interesele, doar 37% dintre romani regasindu-si interesele in programul politic al

unui partid. Dintre acestia 42% dau credit PSD, 18% Aliantei D.A. PNL-PD, 13% cred in PRM. Intrebarea fiind deschisa, cei mai multi dintre respondenti, probabil, nefiind la curent cu miscarile politice din ultima perioada, au optat pentru formatiuni in afara aliantelor politice ce s-au format.

Astfel, 7% spun ca isi regasesc interesele in PNL, 4% in PD, 2% in PUR, iar 3% cred in Uniunea Nationala PSD+PUR.

De asemenea, in opinia romanilor, Guvernul este vinovat de degra-darea situatiei in majoritatea domeniilor, un loc de frunte ocupandu-l reducerea coruptiei si crearea de locuri de munca, 77% dintre cei intervievati fiind nemultumiti si foarte nemultumiti de activitatea Guvernului in acest sens.

Profesorul Dumitru Sandu, membru in juriul Barometrului de opinie publica, a concluzionat, dupa datele evidentiate de raport, ca, in acest moment, electoratul din Romania este in mare parte stabil si deja structurat in functie de cei doi poli politici ce incep sa se contureze, indecisii ocupand un loc foarte important in ponderea pe care o va avea votul lor la alegerile din 28 noiembrie.

COTIDIANUL