Agentii guvernamentali ai Romaniei si Ucrainei pe langa Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga se vor intalni, luni, cu presedintele Curtii, Shi Jiuyong, precum si cu agentii desemnati de cele doua tari in problema delimitarii platoului continental si a zonelor economice in Marea Neagra.

La intrevederea de la Haga, partea romana va fi reprezentata de secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, agentul Guvernului Romaniei pentru acest caz, si de co-agentii Cosmin Dinescu, director general pentru afaceri juridice in MAE, si Iulian Buga, ambasadorul Romaniei la Haga.

Scopul intalnirii il reprezinta discutarea si convenirea chestiunilor procedurale referitoare, in primul rand, la termenul de depunere a documentelor in fata Curtii, corespunzand procedurii scrise: memoriul si contra-memoriul.

Gardianul - 23 octombrie 2004

Agentii guvernamentali ai Romanei si Ucrainei pe langa Curtea Internationala de Justitie de la Haga se vor intalni, luni, cu presedintele Curtii, Shi Jiuyong, precum si cu agentii desemnati de cele doua tari, in problema delimitarii platoului continental si a zonelor economice in Marea Neagra.

La intrevederea de la Haga, partea romana va fi reprezentata de secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, agentul Guvernului Romaniei pentru acest caz si de co-agentii Cosmin Dinescu, director general pentru afaceri juridice in MAE si Iulian Buga, ambasadorul Romaniei la Haga.

Ministrul de externe Mircea Geaona

Scopul intalnirii il reprezinta discutarea si convenirea chestiunilor procedurale referitoare, in primul rand, la termenul de depunere a documentelor in fata Curtii, corespunzand procedurii scrise: memoriul si contra-memoriul.

Conform Regulilor de procedura ale Curtii Internationale de Justitie de la Haga, ulterior acestei intalniri, convocate de Presedintele Curtii, se va depune mai intai memoriul statului care a facut sesizarea si, ulterior, contra-memoriul statului impotriva caruia s-a facut sesizarea in termenele stabilite.

Disputa pentru delimitarea platoului continental se refera, in principal, la statutul Insulei Serpilor

Memoriul trebuie sa contina o prezentare a faptelor relevante si a temeiurilor juridice si concluziile.

Contra-memoriul trebuie sa raspunda pretentiilor formulate in memoriu si sa cuprinda admiterea sau respingerea motivata a sustinerilor celeilalte parti.

Romania a sesizat Curtea Internationala de Justitie de la Haga, in 16 septembrie 2004, cu o cerere de solutionare a problematicii delimitarii platoului continental si zonelor economice ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra.

Acord de navigatie pe apele de frontiera

Expertii romani si ucraineni care s-au intalnit, joi, la Ismail, pentru o runda de consultari privitoare la situatia creata la frontiera comuna, au cazut de acord asupra initierii in cel mai scurt timp posibil a negocierilor pentru incheierea unui acord privind navigatia pe apele de frontiera.

In urma consultarilor au fost stabilite o serie de masuri in vederea prevenirii producerii pe viitor a unor noi incalcari ale regimului juridic al frontierei romano-ucrainene.

S-a convenit crearea unui grup de lucru ad-hoc, alcatuit din specialisti din cadrul ministerelor de transport si al autoritatilor de frontiera din cele doua tari, care sa analizeze situatia lucrarilor de balizare si de dragaj intreprinse la frontiera fluviala comuna si sa propuna solutii pentru prevenirea producerii de noi incalcari ale regimului de frontiera in contextul desfasurarii unor

astfel de activitati.

Prima intrunire a grupului de lucru urmeaza sa se desfasoare la data de 2 noiembrie 2004, la Tulcea.

Totodata, s-a cazut de acord asupra initierii in cel mai scurt timp posibil a negocierilor pentru incheierea unui acord privind navigatia pe apele de frontiera, in conformitate cu prevederile Tratatului politic de baza dintre Romania si Ucraina si ale Tratatului privind regimul frontierei de stat comune.

Delegatiile au convenit efectuarea, pe cale diplomatica, a unui schimb de documente care sa prezinte pozitia partilor cu privire la modul de desfasurare a activitatilor realizate la frontiera de stat comuna sau in apropierea acesteia, in scopul realizarii unei interpretari unitare a prevederilor Tratatului privind regimul frontierei.

Cele doua parti au analizat, in cadrul intalnirii, situatia creata prin evenimentele recente produse la frontiera de stat comuna.

Partea romana a reafirmat ca instalarea de balize de navigatie de catre partea ucraineana pe bratul Chilia contravine prevederilor Tratatului privind regimul frontierei comune si a solicitat din nou partii ucrainene inlaturarea acestora.

In cursul discutiilor, delegatia ucraineana a confirmat faptul ca balizele mentionate nu constituie semne de frontiera si ca nu se efectueaza nici un fel de actiuni pentru demarcarea unilaterala a frontierei.

BBC